PARIJS - De wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag in Parijs toch de antidopingcode van wereldantidopingbureau WADA ondertekend. De bond was door het internationale olympisch comité IOC onder druk gezet met de code akkoord te gaan. De sport dreigde anders te worden uitgesloten van de Spelen in Athene.

De FIFA had moeite met het charter wegens de daarin opgenomen schorsing van twee jaar voor een dopingovertreding. Ook wilde de FIFA niet instemmen met het recht van WADA beroep te kunnen aantekenen tegen de door de voetbalbond uitgesproken straffen.

WADA

De bond is nu toch akkoord gegaan omdat WADA-baas Richard Dick Pound heeft toegezegd dat de FIFA een positief geval als 'speciale zaken' mag behandelen en dat iedere kwestie individueel mag worden bekeken zonder direct over te gaan tot een schorsing van twee jaar. Met de ondertekening van de FIFA is wielrenunie UCI de enige van de 28 olympische sportbonden die nog ontbreekt. De verwachting is dat ook deze federatie binnenkort zal tekenen.

IOC-voorzitter Jacques Rogge was in Parijs bij de bekrachtiging van de samenwerking tussen de FIFA en WADA. "Ik hoop dat dit 'huwelijk' heel lang stand houdt", aldus de Belg. FIFA-preses Sepp Blatter sprak van een historisch ogenblik. Ook Pound toonde zich tevreden. "Dit is een grote dag voor de sport in de strijd tegen doping. Het zorgt voor een nieuwe impuls dat de populairste en belangrijkste sport daarbij nu aan onze zijde staat."