CESENA - Het wordt gewoon. Alessandro Petacchi heeft woensdag zijn vijfde ritzege in de 87e Ronde van Italië behaald. Een formaliteit bijna voor de Italiaanse rassprinter. Zijn landgenoot Emanuele Sella had een dag later een heuse primeur. De 23-jarige debutant bij de profs liet na de lange elfde etappe naar Cesena (228 km) zijn eerste grote overwinning bijschrijven.

Alsof de onlangs overleden held Marco Pantani, kind van de streek, op Sella neerkeek en zag dat het goed was. Het klimmertje, die uit hetzelfde hout lijkt gesneden als Il Pirata, reed 45 kilometer voor de finish brutaal weg bij de concurrentie en finishte met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolger, landgenoot Cristian Moreni.

Overleven

De route ging over geaccidenteerd terrein, dus van Petacchi viel niets te verwachten. Hij moest slechts overleven en finishte op bijna zeventien minuten. Hoe anders was het daags tevoor. In de korte rit (146 km) naar Ascoli Piceno was hij ditmaal zijn landgenoot Marco Zanotti en de Let Andris Nauduzs te snel af.

In het historische centrum van Ascoli Piceno is de snelheidslimiet 50 km/uur, maar het peloton stoorde zich daar niet aan, Petacchi al helemaal niet. Hij vloog, andermaal voortreffelijk gegangmaakt door het treintje van Fassa Bortolo, met een vaart van ,1 km/uur op de finish af. Een boete van de carabinieri bleef hem bespaard. In plaats daarvan al weer bloemen, schuimwijn en kusjes van zijn verloofde Annachiara, een ravissante verschijning.

Petacchi

Petacchi applaudiseerde al op de meet, voor zijn ploeggenoten. Aan hun droeg hij de overwinning op. "Ze hebben vandaag fantastisch voor me gereden. Het was niet gemakkelijk. Na de rustdag voelde ik me erg loom. Bovendien had ik vandaag veel last van de warmte. Naarmate de etappe vorderde ging het beter. De sprint was als vanouds."

Cunego

Wachten dus op de volgende. Zoals het ook wachten blijft op de aanvallen van de favorieten voor de eindzege. In de elfde rit met de nodige cols veranderde in in het algemeen klassement niets, al nestelde Sella zich in de toptien. Damiano Cunego bleef leider met tien seconden voorsprong op zijn kopman Gilberto Simoni.