GÖTEBORG - Valencia heeft woensdagavond de UEFA-bekergewonnen. De Spanjaarden waren in het Ullevi-stadion in Göteborgmet 2-0 te sterk voor Olympique Marseille.

Voor Valencia gaat het seizoen 2003/2004 de boekenin als het beste uit de clubgeschiedenis. Na het landskampioenschapvan Spanje, won het elftal woensdagavond ook de (zeer matige)finale van de UEFA-beker. Marseille, dat de hele tweede helft mettien man speelde, werd in het Ullevi-stadion in Göteborg met 2-0verslagen.

Voor Valencia was de eindstrijd in de UEFA Cup de kans om eindelijkeens een Europese prijs te winnen. De ploeg won in het begin van dejaren '60 weliswaar tweemaal de Europese jaarbeursstedenbeker, maarheeft nog altijd geen échte hoofdprijs gewonnen.

Wel bereikten de Spanjaarden twee Champions League-finales in 2000 en. In 2000 was Real Madrid in een Spaans onderonsje te sterk,een jaar later won Bayern München na het nemen van strafschoppen.

Wisselvallig

Tegen Olympique Marseille begon de kersverse landskampioen vanSpanje als favoriet. Het Franse team kent een wisselvallig seizoenen bivakkeert in de Franse competitie op een zevende positie, werddaarnaast al vroeg in het seizoen uitgeschakeld voor de Fransebeker en had ook in de eerste ronde van de Champions League weinigsucces.

In de eerste helft leek Marseille desondanks de zaken redelijkop orde te hebben. De wedstrijd kabbelde in een rustig tempo voort,zonder dat beide teams echte kansen kregen. Doelman Barthez hoefdeeigenlijk alleen in de zevende minuut handelend op te treden bijeen schot van Albeida, dat hij kundig tot corner verwerkte.

Flamboyant

Bij zijn tweede echte actie, kreeg de flamboyante doelman meteeneen rode kaart van de Italiaanse scheidsrechter Collina. De keepergreep in de 45e minuut in bij een kans van Mista, maar deed dat zoonbehouwen en met beide benen vooruit dat de arbiter niets anderskon doen dan een strafschop geven en de Franse nationale doelmanvan het veld te zenden. Vicente benutte het buitenkansje, 1-0.

In de tweede helft kon Valencia de Franse ploeg rustig latenkomen, om zelf de kansen af te wachten. Olympique probeerde nog welom de succesvolle spits Didier Drogba te vinden, maar stranddesteeds op het hechte verdedigingsblok van de Spaanse landskampioen.

Onzichtbaar

Drogba, die op weg naar de finale met zijn doelpunten een grote rolspeelde (in totaal elf Europese goals dit seizoen), bleef eigenlijkhet hele duel onzichtbaar.

Nadat Valencia in de 58e minuut op 2-0 kwam, liep hij uit purefrustratie nog tegen een gele kaart aan. Het doelpunt kwam voortuit een klassieke counter. Vicente stoomde op de linkerflank op envond Mista in het centrum. De spits kende geen genade en brachtzijn ploeg binnen het uur op een veilige voorsprong. De ingevallendoelman Gavanon was kansloos op zijn inzet, 2-0.

Genadeklap

De 2-0 bleek de genadeklap in de slechte finale, waarin slechtsde twee doelpunten spaarzame hoogtepuntjes waren. Het was Valencianauwelijks te verwijten dat de ploeg zich beperkte tot verdedigenen slechts bij balverlies van Marseille de aanval koos.

Met detweede hoofdprijs van het seizoen binnen bereik, kon van het elftalnauwelijks verwacht worden, dat er nog echt spektakel zou ontstaan.De ploeg won eindelijk een Europese finale, daar had het driefinales in de laatste vier seizoenen op moeten wachten.