ALMELO - Nog zichtbaar opgelucht over de geslaagdeontsnapping aan rechtstreekse degradatie creëerde Volendamwoensdagavond op bezoek bij Heracles Almelo een nieuwe probleem. Nade ruim verloren openingswedstrijd (4-0) van de nacompetitie moetde eredivisionist alweer serieus vrezen voor een afscheid van dehoogste klasse in het betaalde voetbal.

Zonder de met een rode kaart bestrafte Luirink treedt Volendamzaterdag alweer op als gastheer van De Graafschap. Heracles Almelovervolgt de weg richting mogelijke promotie naar de eredivisie meteen uitwedstrijd bij Excelsior. De Rotterdamse club begon denacompetitie met een doelpuntloos gelijkspel bij De Graafschap endeed zichzelf daarmee te kort.

Gepasseerd

Merkwaardig genoeg vertrouwde Volendam tijdens de uitwedstrijdbij de nummer vier van de eerste divisie op de met afstand meestgepasseerde verdediging van de eredivisie. Op het goed bespeelbarekunstgras van het Polman-stadion trokken de bezoekers zich bijbalverlies ver terug op eigen helft. Eenmaal in balbezit moest eensnelle counter de openingstreffer inleiden.

Volendam kreeg in het eerste uur van de aanvankelijk saaiewedstrijd twee doelkansjes. De mee opgekomen vleugelverdedigerWilson schoot in de 27e minuut voorlangs. Faria stuitte even narust op doelman Van Loo van de thuisclub. Doelman Verhoeven vanVolendam beleefde zijn eerste benauwde moment pas in de 57e minuut.Hij voorkwam met een fraaie snoekduik dat Sluijter scoorde.

Scrimmage

Na de daaropvolgende hoekschop bleef Verhoeven na een scrimmagegeblesseerd op de grond liggen. Aanvoerder Buikema van HeraclesAlmelo profiteerde dankbaar en schoot de bal in het lege doel.Scheidsrechter Vink keurde ondanks de felle protesten van spelersvan Volendam de treffer goed.

Nog geen minuut na de openingstreffer koelde Luirink zijnfrustraties over de openingstreffer op de benen van vleugelspitsSluijter. De middenvelder van Volendam kreeg terecht de rode kaart.

Overtalsituatie

Heracles speelde de overtalsituatie goed uit en keek tevreden toehoe verdediger Wilson van Volendam een voorzet van invallerRoelofsen in eigen doel werkte (2-0). Sluijter en Rose passeerdenVerhoeven in de slotminuten van het duel nogmaals.

De enthousiaste Almelose toeschouwers zongen vervolgens over deeredivisie. In alle euforie vergaten ze dat hun cluppie nog niethelemaal op promotie is voorbereid. Zo zijn er nog geen vervangersaangetrokken voor de vertrekkende spitsen Rose (Heerenveen) enStegeman (AGOVV). Middenvelder Douglas verhuist naar FC Utrecht.

Terreinknecht

Bij promotie via de nacompetitie zal terreinknecht van Heracleszijn vakantie ook moeten uitstellen. De Eredivisie NV, debelangenvereniging van clubs uit de hoogste klasse, sprak zichvorig jaar nog uit tegen voetballen op een kunststof ondergrond.

In groep B deed Excelsior zich in Doetinchem te kort tegen DeGraafschap. Het bleef 0-0. Dat was in belangrijke mate te dankenaan invaller-doelman Wevers van de thuisclub. Hij onderscheiddezich na rust met enkele goede reddingen. Wevers moest opdraven voorde Pool Klak. Die raakte bij een uittrap geblesseerd.

VVV-Helmond Sport

VVV is de nacompetitie woensdag begonnen met eenenorme uithaal naar Helmond Sport. Het werd in Venlo liefst 6-0.Bij rust leidden de Limburgers, die in 1997 voor het laatst mochtenproberen de eredivisie te bereiken en toen alle zes duels verloren,met 2-0 door treffers Jacobs en Van Loenhout. Dat was in degelijkopgaand strijd geflatteerd. In de tweede helft ging het hardmet ondermeer een gave hattrick van Hofstede.

Vitesse zette in deze groep A een belangrijke stap richtinglijfsbehoud door Sparta in Rotterdam met 3-1 te bedwingen. Hofsscoorde tweemaal, Rink een keer. Komend weekeinde kunnen deArnhemmers de aanhang geruststellen. Dan komt VVV op bezoek.