BRUSSEL - Zeven kwartfinales op een Europees kampioenschap.De Nederlandse handboogsport maakte woensdag naam in Brussel. HetOranje-team bleef woensdagavond handen schudden in het nagenoeglege Koning Boudewijn Stadion.

Op de olympische discipline recurvebereikten Wietse van Alten, Pieter Custers en Ron van der Hoff delaatste acht van de EK. In de ochtenduren waren ze al voorgegaandoor Fred van Zutphen, Peter Elzinga, Olga Zandvliet en Joanna vanZutphen bij het onderdeel compound.

Verbintenis

"We staan er goed voor", zei technish directeur PeterNieuwenhuis, sinds een jaar in dienst bij de bond en net in bezitvan een nieuwe verbintenis tot de Olympische Spelen van 2008 inPeking.

Mooi nieuws, maar de beslissende fase van de EK staat pasdonderdag op het programma, als het individuele toernooi vanaf dekwartfinales verder wordt afgewerkt. Daarnaast zijn er over driemaanden nog de Olympische Spelen van Athene.

Te vroeg juichen heeftgeen zin, weet Nieuwenhuis uit zijn vorige baan als bondscoach bijde KNWU (wielrenunie). "Maar we pieken nu op de goede momenten.Dat is de winst."

Van Alten en Custers mogen straks in Athene in elk gevalindividueel beginnen. Van Alten verzekerde zich daarvan door inBrussel de laatste zestien te halen, Custers door de kwartfinaleste bereiken.

Vorm

Zaterdag kan het team in de landenwedstrijd ook eenticket vergaren door bij de eerste twaalf van de EK te eindigen,waardoor ook Van der Hoff mee gaat naar de Griekse hoofdstad.Gezien de vorm van de Nederlanders moet dat geen al te grootprobleem zijn.

Het Nederlandse boogschieten maakte in Brussel indruk.Compounders als Zandvliet, Joanna van Zutphen, Fred van Zutphen enPeter Elzinga (na een barrage in de achtste finales tegen deSpanjaard Catalan) schoten zich vrijdag op een sterke manier doorhet grote deelnemersveld. Compounders hebben alleen de pech dat hundiscipline niet op het olympisch programma staat.

Ongekende score

Nieuwenhuis glom al bij dat succes rond de middag. Twee vrouwenen twee mannen in de beslissende fase van het evenement. 's Middagsvoegden zich er nog drie bij, op het olympische onderdeel recurve.Een ongekende score voor Nederland op een individueel EK. VanAlten, Custers en Van der Hoff hebben dan ook een missie: Athene.

Van Alten: "Vormbehoud hier stond voor mij niet voorop. Ik ga voordie titel", zei hij na zijn geslaagde tweede dag. Custers was blijmet zijn olympische plaats in het individuele toernooi. "Ik hebwat ik wilde hebben", meende hij na het bereiken van de laatsteacht.

Kamer

Donderdag staat er in elk geval één Nederlander in de halveeindstrijd bij het recurve. Van der Hoff treft Custers in dekwartfinales. "We slapen op een kamer", gaf Custers lachend hetprobleem aan.

"Ik doe mee voor het podium", zei Van der Hoff."Zover ben ik nog nooit gekomen." Voor hem is zaterdagbelangrijk, als het team Athene moet veilig stellen. "Kijk evenwat we hier allemaal hebben staan", keek hij onbezorgd vooruit.