ZEIST - In de 23-koppige selectie voor het Nederlands elftal voor het EK in Portugal zitten geen verrassende namen. Bondscoach Dick Advocaat heeft woensdag gekozen voor de spelers waarmee hij zich ook kwalificeerde voor het eindtoernooi.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Als derde keeper heeft Westerveld de voorkeur gekregen boven Stekelenburg. Hasselbaink, Melchiot, Bosvelt en Ooijer staan op een reservelijst, voor het geval er spelers voortijdig geblesseerd uitvallen. Robben is wel geselecteerd. De aanvaller van PSV revalideert van een hamstringblessure, maar is volgens de KNVB op tijd hersteld.

Geen verrassingen

Advocaat: "De groep kent eigenlijk geen verrassingen en is een combinatie van ervaring, jeugd, inzicht en mentaliteit. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat de spelers waar ik mijn keuze uit kan maken allen fit zijn."

De ervaring in de selectie komt vooral van Van der Sar en Frank de Boer. Voor beide internationals wordt het EK hun vijfde eindtoernooi (EK en WK). De Boer speelde vanaf het EK van 1992 bijna onafgebroken in Oranje, hij miste alleen het EK van 1996 door een enkelblessure. Van der Sar maakt vanaf het WK in 1994 deel uit van het Nederlands elftal.

Debuut

In de uiteindelijke selectie zitten negen spelers die nog nooit een Europees of wereldkampioenschap speelden. Waterreus, Bouma, Heitinga, Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart, Van der Meyde, Van Nistelrooij en Robben maken in Portugal hun debuut op een groot internationaal eindtoernooi.

Voorbereiding

Oranje begint de voorbereiding op het Europees kampioenschap op woensdag 26 mei. In de aanloop naar het eerste EK-duel tegen Duitsland (15 juni) speelt het Nederlands elftal nog vriendschappelijk tegen België (29 mei Eindhoven), de Faeröer Eilanden (1 juni Lausanne) en Ierland (5 juni Amsterdam). Oranje is in Portugal ingedeeld in groep D, samen met Duitsland, Tsjechië en Letland.

Doel: Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV), Westerveld (Real Sociedad).

verdediging: De Boer (Glasgow Rangers), Bouma (PSV), Van Bronckhorst (Barcelona), Heitinga (Ajax), Reiziger (Barcelona), Stam (Lazio Roma).

middenveld: Van Bommel (PSV), Cocu (Barcelona), Davids (Barcelona), Seedorf (AC Milan), Sneijder (Ajax), Van der Vaart (Ajax), Zenden (Middlesbrough).

aanval:Van Hooijdonk (Fenerbahce), Kluivert (Barcelona), Makaay (Bayern München), Van der Meyde (Internazionale), Van Nistelrooij (Manchester United), Overmars (Barcelona) en Robben (PSV).