KERKRADE - Nol Hendriks (67) treedt af als bestuurslidtechnische zaken van Roda JC. De Limburger kiest daarmee voor degezondheid van zijn vrouw, die ernstig ziek is. Hendriks zal injuli een nier afstaan voor transplantatie. Zijn vrouw komt daardoorsneller in aanmerking voor een donornier. Hendriks heeft datdinsdagavond in het NOS-programma Langs de Lijn gezegd.

Het afstaan van een nier om er voor te zorgen dat een familielidsneller wordt geholpen, heet een cross-over. Volgens deNierstichting is het mogelijk organen op deze wijze te 'ruilen'.Vaak willen familieleden patiënten helpen, maar 'past' een nierniet wegens een afwijkende bloedgroep. In dat geval wordt gezochtnaar een donorpaar waarvan de nier wel past, zodat beide patiëntensnel kunnen worden geholpen.

Geen afscheid

"Ik ben heel gelukkig en trots dat ik het orgaan kan afstaan",aldus Hendriks. "Zeker omdat mijn vrouw nu weer gezond wordt."Hendriks was sinds 1981 bestuurslid technische zaken van deLimburgse voetbalclub. Ook was hij huisbankier en financierde hijvrijwel alle transfers. "Maar het is geen afscheid", aldusHendriks. "Ik blijf betrokken bij de club als lid van de raad vancommissarissen."

De ziekte van zijn vrouw, die al vijf jaar sukkelt met haargezondheid, is een van de redenen waarom Hendriks terugtreedt. Ookhet overlijden van voorzitter Theo Pickée, een zeer goede vriendvan de textielmagnaat, speelt mee. Bovendien wordt Roda JComgevormd en komt er een directie met daarboven een raad vancommissarissen, waardoor Hendriks niet langer kan werken op demanier die hij gewend is.

Tekort

"Het is een dubbel gevoel. Ik laat een mooie club achter, maarwel een club die elk jaar nog geld tekortkomt. Maar mede door degezondheid van mijn vrouw ben ik dit seizoen al minder gaan doen.Ik moet nu nog spelers gaan aantrekken voor het komende seizoen.Het moest er toch een keertje van komen."

Hendriks blijft ook verantwoordelijk voor de scouting. Al zalhij naar eigen zeggen niet meer dagelijks bijvelden bezoeken inBelgië, Nederland en Duitsland, een manier van werken die zijnvruchten de laatste jaren heeft afgeworpen.

Kone

Hendriks heeft in zijn loopbaan bij Roda bijna honderd transfersgefinancierd. De eerste was Peter van der Ven van Fortuna Sittard(1981). Tot dusver was de opmerkelijke overgang van Aroune Kone(Lierse SK) de laatste. Volgens de terugtredende Hendriks is deovergang van Kone verreweg de beste transfer uit zijn carrière.