BRUSSEL - De Nederlandse handboogschutters hebben op de eerste dag van de Europese titelstrijd in Brussel op het onderdeel compound (niet-olympisch) voor een wereldrecord punten gezorgd. Nederland kwam met de beste drie schutters (3 x 72 pijlen) tot een totaal van 2082 punten. Het oude wereldrecord stond met 2070 punten op naam van een Deens team, dat in mei 2002 tot die score kwam.

Fred van Zutphen was dinsdag de beste Nederlander. Zijn totaal bedroeg 699 punten. Daarmee bezette de schutter uit Eerde de vierde plaats in de kwalificatie. Peter Elzinga belandde op de zesde plaats met 695 punten. Johan van Dongen (veertiende met 688 punten) en Lucas Schoormans (27e met 681 punten) completeerden het team. Allevier de schutters kwalificeerden zich voor de volgende fase van het evenement. Vanaf woensdag gaat het toernooi verder in een knock-outsysteem met 64 boogschutters.

Bij de vrouwen eindigde Olga Zantvliet uit Nootdorp in de compoundklasse als tweede in de kwalificatie met 683 punten. Joanna van Zutphen en Gery Hottentot kwamen beiden tot 658 punten en finishten daarmee respectievelijk als 27e en 28e. Ook deze drie gaan verder in het knock-outtoernooi. In het landenklassement plaatsten de vrouwen zich als vierde voor de landenwedstrijd van zaterdag. Daar doen zestien landen aan mee.