DÜSSELDORF - Sjeng Schalken is bij de World Team Trophy in Düsseldorf onderscheiden met de Fairplay Trophy. De Limburgse tennisser kreeg de onderscheiding uit handen van de Zweedse oud-kampioen Stefan Edberg.

Aan de verkiezing namen journalisten uit alle tennislanden en de captains van de deelnemende ploegen deel. De winnaar is een ambassadeur voor zijn sport, partner voor de media en vriend van spelers.

Sjeng Schalken is de eerste Nederlandse winnaar van de prijs die sinds 1988 jaarlijks wordt uitgereikt. Vorig jaar was de Amerikaan Todd Martin de winnaar.

Ordinaire uitspraak

In zijn dankwoord merkte Schalken op dat hij de enige speler ter wereld is die dit seizoen is gediskwalificeerd in een groot kampioenschap. Het gebeurde in Miami bij de Masters Series, nadat hem uit frustratie een ordinaire uitspraak was ontsnapt.

Umpire Fergus Murphy die hem in maart zonder pardon wegzond, wilde in Düsseldorf dolgraag met Schalken en de Fairplay Trophy op de foto. Schalken vond het best, want hij had in Miami al spijt van zijn daad en zei in Düsseldorf het incident nog steeds te betreuren.