BANGKOK - Premier Thaksin Shinawatra van Thailand heeft een belang van 30 procent genomen in Liverpool. De raad van bestuur van de Engelse voetbalclub heeft zijn bod geaccepteerd. Dat heeft de premier dinsdag in Bangkok voor de wekelijke kabinetsvergadering bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De regeringsleider, een telecommiljardair, betaalt 90,16 miljoen euro voor zijn aandeel in de club. Liverpool wimpelde het aanbod van 102,24 miljoen euro van Steve Morgan, een locale zakenman, die zijn vermogen in de bouw vergaarde, af. De familie Moore, al vijftig jaar eigenaar van 51 procent van de aandelen van Liverpool, is gebrouilleerd met Morgan.

De Thaise regering heeft een stichting (SAT) opgericht die moet waken over de investering. Daarnaast organiseert zij een eenmalige staatsloterij om de fondsen te verwerven om de overeenkomst te financieren. Met de loterij wil Thaksin ruim 200 miljoen euro ophalen. Van het bedrag van ruim 90 miljoen euro vloeit tweederde in de clubkas van Liverpool, het restant wordt besteed om aandelen van derden op te kopen.

Merchandising

De Thaise premier wil zijn investering terugverdienen met merchandising. Daarnaast kunnen Thaise bedrijven van de naam Liverpool gebruikmaken om reclame voor hun lokale producten te maken. Bovendien zal Liverpool in Thailand een voetbalacademie opzetten. Er is nog geen akkoord over het aantal zetels dat Thailand in de raad van bestuur van Liverpool gaat bezetten.

Thaksin werd geboren in Chiang Mai in 1949. Hij werkte veertien jaar bij de politie, voordat hij in 1987 ontslag nam en zich volledig toelegde op de telecommunicatie. Hij werd rijk met Shin Corp, een bedrijf dat in 1990 werd opgericht. Zijn privé-vermogen wordt op 670 miljoen euro geschat.