ZEIST - De beladen bekerfinale tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord is maandagmiddag op het sportcomplex van de KNVB in Zeist zonder incidenten verlopen. De Amsterdammers wonnen het besloten duel met 3-2 dankzij treffers van Muller van Moppes, Krohn-Delie en Abora. Voor Feyenoord scoorden Lurling en Swerts (strafschop).

Bekijk video: Modem/ Breedband

De wedstrijd werd achter gesloten deuren gespeeld als gevolg van de ongeregeldheden eerder dit seizoen bij de competitiewedstrijd tussen beide teams in Amsterdam. Daarbij werden spelers van Feyenoord door Ajax-fans gemolesteerd.

Met de krappe zege behaalde het beloftenteam van Ajax dit seizoen de dubbel. KNVB-directeur Henk Kesler reikte na afloop zowel de kampioensschaal als de Amstel Cup uit aan de ploeg van de oud-internationals John van 't Schip en Marco van Basten.

Geheimzinnigheid

Het duel was vooraf met grote geheimzinnigheid omgeven. De KNVB wilde geen publiek en zelfs geen pers bij de wedstrijd en had voor eigen rekening een beveiligingsdienst van 25 personen ingeschakeld om het eigen voetbalterrein af te schermen. Uiteindelijk werd de wedstrijd bekeken door ongeveer honderd mensen. Onder hen directie- en stafleden van beide clubs die met een speciale kaart, die op naam was gesteld, toegang kregen. Fans uit de harde kern van beide clubs werden in Zeist niet gesignaleerd.

Zeist

Pas op de ochtend voor de finale kregen de spelers officieel te horen dat het duel in Zeist zou plaatsvinden. De wedstrijd zou oorspronkelijk worden gespeeld in het stadion van Roda JC in Kerkrade. Na de ernstige rellen half april in Amsterdam was het doorgaan van de bekerfinale lange tijd onzeker.

Volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, was Zeist als speellokatie de beste en enige optie. "We hebben alles geprobeerd het duel elders geparkeerd te krijgen, maar geen enkele gemeente wilde dit duel gezien de voorgeschiedenis nog hebben. Bovendien waren er door de tijdsdruk de nodige praktische problemen. Alleen al de politie-inzet op korte termijn was moeilijk te realiseren."

Risicowedstrijd

Bij de gemeente Zeist, dat eerder al een risicowedstrijd tussen FC Groningen en Cambuur Leeuwarden op het complex van de KNVB fiatteerde, kon de KNVB op alle medewerking rekenen. "Ik heb nog geen vijf minuten over het voorstel van de KNVB nagedacht", zei burgemeester Boekhoven, die tien agenten beschikbaar stelde. "Wat mij betreft, zal de straat nooit regeren. Het KNVB-complex valt ook heel goed af te schermen voor onbevoegden."

Geen toegang

Ook journalisten, fotografen en cameraploegen kregen op last van de bond geen toegang tot het afgesloten terrein. Zij moesten tot hun grote ergernis het duel volgen vanuit de Zeister bossen. Sommigen wisten aan de aandacht van de bewaking te ontsnappen en konden daardoor toch de wedstrijd langs de lijn bijwonen.

"Normaal zie je geen hond van de pers bij de bekerfinale van beloftenteams", sprak Kesler gedecideerd. "Nu was er wel veel belangstelling van de media vanwege de incidenten in Amsterdam. Maar wij hadden hier geen behoefte aan sensatiepers. Dan krijg je weer foto's en tv-beelden van politie en waakhonden rond het veld en zie je niets terug van de voetbalwedstrijd. En daar gaat het nog steeds om, dacht ik."

Toch sprak ook Kesler van een 'tragische' situatie op een mooie lentemiddag in Zeist. "Ik sta zeker niet te juichen. Het is triest dat deze wedstrijd niet onder normale omstandigheden is gespeeld."