ZWOLLE - Het eindresultaat viel haar uiteindelijk nog wel mee. Maar een rol als filmster ambieert Gretha Smit niet. De schaatsster uit Rouveen was woensdagavond in Zwolle de hoofdgast bij de eenmalige bioscoopvoorstelling van 'Salt Lake Smitty', een docufilm over de belevenissen van de winnares van het olympisch zilver op de vijf kilometer voor, tijdens en na de Winterspelen.

De film gaf een vrolijk beeld van de schaatsster zelf, de emoties van haar familie en de beleving van haar prestaties in Rouveen. "Het viel me wel mee. Ik ben het niet gewend om in een bioscoop naar mezelf te gaan zitten kijken. Een filmster ben ik niet. Dat is niets voor mij."

Smit, in korte tijd heel populair geworden bij het volk, keek met zo'n tweehonderd geïnviteerden en zo'n vijfhonderd fans naar de vertoning van de beelden. Iedereen kreeg de film na afloop mee.

Succes

Smits loopbaan als langebaanschaatsster werd pas in december een feit, toen ze zich plaatste voor de Winterspelen. Als schaatsster domineerde ze daarvoor jarenlang de marathonwedstrijden bij de vrouwen.

Na haar olympisch succes blijft ze waarschijnlijk tot de Winterspelen in Turijn (2006) als langebaanschaatsster actief. Maar of er een vervolg van de film komt, liet ze in het midden. "Voorlopig is het wel voldoende."

Zus

Van de makers van de film had ze de weken voor, tijdens en na de Winterspelen in Salt Lake City weinig last. Een deel van de opnames - met name in het besloten gedeelte van het olympisch dorp - werd gemaakt door zus Jenita. Die begeleidde haar tijdens de Winterspelen.

"Ik heb er niet echt last van gehad. Ik was ook blij dat er allemaal andere beelden tussen zaten. Je hoort jezelf ineens praten. Dat valt niet mee. Maar het is wel een uniek project geweest. Ik ben er toch wel blij mee. 't Is allemaal wat."

Gretha en Jenita Smit zullen de komende jaren in een nieuwe ploeg gaan langebaanschaatsen. Erik Hulzebosch, de man van Jenita, is overtuigd dat er de komende tijd voldoende geldschieters te vinden zijn. "Als dit niet te verkopen valt, kun je beter uitscheiden."