AMSTERDAM - Arsenal mag zich helemaal gaan richten op de Engelse competitie en de jacht op de titel. In de Champions League lag woensdag niet alleen Juventus (1-0) dwars, maar ook Bayer Leverkusen.

Dat laatste was ernstiger door de onderlinge resultaten van de eerdere duels in groep D. De Duitsers werden door Deportivo in Spanje met 3-1 te verslaan zelfs eerste. Panathinaikos volgde door een gelijkspel tegen Real Madrid (2-2) de Spanjaarden uit groep C naar de laatste acht.

Arsenal begon in Turijn, zonder Dennis Bergkamp, met verdeeldheid in het hart aan het karwei tegen het al uitgeschakelde Juventus.

Bij rust stonden de Duitsers voor dankzij een doelpunt van international Michael Ballack. Hij kopte een afgemeten voorzet van Thomas Brdaric fraai achter doelman Nuno Simoes.

Alles op alles

Behalve de beginfase, waarin vooral Roy Makaay zich erg actief toonde, wekte Deportivo niet de indruk alles op alles te willen zetten om eerste te worden in de poule. De kwartfinale was hoe dan ook al zeker. Reden voor trainer Iruretra zijn topdrie Tristan-Fran-Valerón op de bank te zetten.

Arsenal koos in Delle Alpi om te beginnen voor een aanvallend concept. Het leidde tot goede kansen voor Thierry Henry, Ljungberg en Pires. Zij misten, of de onervaren doelman Fabian Carini bracht redding.

Juventus kon er niet al te veel tegenover stellen. Edgar Davids, terug na een schorsing en toe aan zijn vijftigste championsleagueduel, leverde een stevig gevecht op het middenveld met Vieira. De Fransman kreeg als eerste geel in de onderlinge strijd, de Nederlandse gifkikker nam een kwartier later "gepaste" wraak.

Arsène Wenger gaf in de rust toch maar het sein door te zetten, in de hoop dat Deportivo op afstand medewerking zou verlenen. Dat was te veel gevraagd. Leverkusen bouwde de voorsprong zelfs uit door een treffer van Schneider. Deze kroop bij een indraaiende hoekschop van Zé Roberto voor zijn man en werkte de bal van dichtbij binnen.

Grootse daden

Arsenal had even daarvoor een uitgelezen kans op het openingsdoelpunt laten liggen. Arsenal bleef het wel proberen, maar Juventus kwam nog zelden in groot gevaar. De Italianen misten zelf de inspiratie voor grootse daden.

Toch leefden de supporters, voornamelijk Engelsen, nog op. Dat kwam in eerste instantie doordat Diego Tristan, ingevallen voor Berenguel, met enig geluk raakschoot namens Deportivo. Met nog een kwartier te gaan bood dat de Spanjaarden weer uitzicht op een afsluitend gelijkspel en Arsenal hoop op een Europees vervolg.

Door gebrek aan scherpte in de frontlinie en een moment van onoplettendheid achterin zat er geen goal meer in. Dat gaf Zalayeta de gelegenheid bij een corner van Maresca boven iedereen uit te springen en de bal in de kruising te koppen.

Succes

Panathinaikos had aan een punt genoeg tegen Real Madrid 2 - alle sterren waren thuisgebleven - maar wilde wel winnen ook. De Grieken vielen hartstochtelijk aan en hadden al binnen tien minuten succes door Liberopoulos.

Ver in de tweede helft juichten Athene en omstreken opnieuw, toen Goumas scoorde. Invaller Garcia Portillo bewaarde echter de ongeslagen status van de Madrilenen. Dat stak Panathinaikos niet meer, omdat FC Porto zijn theoretische kans in Praag al had verspeeld door met 2-0 achter te komen tegen Sparta. Dat was ook de eindstand.