UTRECHT - In tegenstelling tot de meeste voetbalclubs in Nederland moet FC Utrecht nog een weekje wachten voor het de spelers op vakantie kan sturen. Zondag staat voor de nummer 10 van de eredivisie nog een belangrijke nagerecht op de menukaart van het nationale voetbal. De club van trainer Foeke Booy verdedigt dan tegen FC Twente de Amstel Cup, de nationale beker. "We moeten nog een keer pieken", aldus de oefenmeester.

Voor Utrecht begint de bekerfinale langzaam een traditie te worden. Vorig seizoen veroverde de club de prijs ten koste van Feyenoord (4-1). Deze jaargang moet worden afgerekend met Twente. "De beker is nog steeds de kortste weg naar Europees voetbal", hield Booy zijn gehoor voor. "Ik heb het idee dat wij een spelersgroep hebben die kan pieken op belangrijke momenten. Al moet ik natuurlijk wel zo eerlijk zijn om aan te geven dat we er in de halve finale tegen Sparta zomaar uit hadden kunnen vliegen."

Booy verwees daarmee terug naar misschien wel de mooiste wedstrijd van het afgelopen seizoen. Utrecht speelde op Het Kasteel tegen eerstedivisieclub Sparta, om een plek in de finale. Booy: "Dat duel gaf precies aan wat de charme is van het bekertoernooi. We kwamen drie keer achter en trokken uiteindelijk toch aan het langste eind." FC Utrecht kwam pas in de verlenging op 3-3, en won na het nemen van strafschoppen.

Bekertoernooi

"Ik heb ook het idee dat het bekertoernooi langzaam een traditie aan het worden is", zei de coach. "Er wordt gespeeld in De Kuip, naar mijn mening de beste plek. Maar in Nederland moet je wel oppassen met tradities, want we zijn ook heel erg goed om die na verloop van tijd weer onderuit te halen. Maar de tijd dat het een toernooi van niets was, is voorbij. Anders zou bijvoorbeeld Ajax ook niet gehuldigd worden na het behalen van deze prijs twee jaar geleden."

Finale

In de spelersgroep van Utrecht leeft de finale al een tijdje. Booy: "Ik had zelfs het idee dat ze er in de eerste helft tegen Vitesse al mee bezig waren." Utrecht verloor het laatste duel van de competitie kansloos met 3-0, en eindigde daardoor niet in het 'linkerrijtje'. "Als we zondag net zo spelen als afgelopen weekeinde winnen we zeker de beker niet. Ik had graag meer scherpte gezien. Zondag zal het wat dat betreft heel anders zijn. We moeten nog één keer pieken en daarmee de beker pakken, ten koste van Twente."