Kort na het rondkomen van zijn transfer naar Galatasaray kreeg ik op mijn mobiele telefoon het ene na het andere fotoshopje binnen met in de hoofdrol Wesley Sneijder. 

Door Bart Vlietstra

De 'humor' betrof voornamelijk zijn lengte. Als lilliputter stond hij opgesteld tussen zijn nieuwe Turkse ploeggenoten, als baby zat hij in het vliegtuig zijn nieuwe contract door te spitten. Ook was er een trucage waarbij de voetballer onder handen werd genomen door chirurgen. Onderschrift: Besneijder.

Toen ik de digitale spotprenten vorige week tijdens een bezoek aan Istanbul aan een aantal Turkse voetbalsupporters liet zien, zag ik oprechte schrik in hun ogen. "Totaal onrespectvol. Zelfs fans van rivaal Fenerbahçe zouden zoiets nooit fabriceren."

In Istanbul wordt Sneijder op alle 32 miljoen handen gedragen. Op iedere straatsteen kan hij er twee warme zoenen en een knuffel ophalen. Het liefst lopen de Turken daarna nog een eindje gearmd met hem op.

Afgunstig

Hoe anders is dat dus in zijn eigen land. Na het uitkomen van NUsport magazine's jaarlijkse Inkomens Top 100 zal het wel weer los gaan op de social media. Sneijder is namelijk de bestverdienende Nederlandse sporter in 2012*, hij harkte vorig jaar 12,2 miljoen euro binnen.

Zijn zij nou zo trots of zijn wij nou zo afgunstig? Is het omdat Sneijder zo weinig heeft laten zien in 2012 dat wij hem met een schele blik bekijken? Ja, natuurlijk. Terwijl dat eigenlijk niet klopt. Het was in 2011 dat Wes iets te veel wijntjes dronk, te vaak tussen de jetset vertoefde en te weinig in het krachthonk. In 2012 bouwde hij zijn lijf juist weer op om op het EK, helaas als enige Nederlander, een goed toernooi te draaien. De aanvoerdersband kwam hem toe.

Chantage

Daarna wilde Inter van zijn contract af, aldus ontstond een arbeidsconflict waarbij de nodige chantagemiddelen werden ingezet. Waaronder verbanning uit de selectie. En uiteindelijk dus toch een kutjaar. Sportief gezien dan.

Natuurlijk, ruim twaalf miljoen euro (hierbij zit nog sponsorgeld) is veel te veel voor drie goede wedstrijden in een jaar. Maar zoals Frank de Boer in NUsport magazine zegt: "Moet je dan zeggen: ik hoef geen 50.000 euro in de week, doe maar 30.000." En even daarvoor: "het is wat de gek ervoor geeft."*

En dat is de kern natuurlijk: het voetbal heeft door tv-gelden, merchandising en buitenlandse investeerders een irreële vlucht genomen en blijkt, in de top althans, crisisbestendig. De hoofdrolspelers krijgen het best betaald. Typerend: de 23-koppige EK-selectie neemt bijna de helft voor zijn rekening van het totaalbedrag dat onze top 100 opstreek (bijna 94 miljoen van de 190).

Nog typerender: gouddelvers Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo, Dorian van Rijsselberghe en Marianne Vos ontbreken in de lijst.

Tiran

Dat Sneijder onlangs voor Galatasaray koos, mag je best stevig veroordelen. Matige ploeg, klotenveld, media die hem geen seconde met rust laten, een ijdele tiran als coach*. Maar dat hij na zijn topjaar 2010 'ja' zei tegen een megalomane contractverbetering lijkt me geen grote zonde, eerder logisch.

Dus ikzelf kan best leven met het inkomen van onze Inkomens Top 100-lijstaanvoerder. (Als u dat niet kan; we hebben aan u gedacht! De cover van NUsport magazine is groen en geel. En u kunt er ook in lezen dat Sneijder volgend seizoen, zelfs als hij de pannen van het dak speelt, zijn troon zal moeten afstaan.)

*In NUsport magazine vindt u onder andere het interview met Frank de Boer over poen, een reportage vanuit Istanbul over de zes plagen (en drie zegeningen) van Sneijders keuze voor Galatasaray alsmede de volledige Inkomens Top 100 terug. Het nummer ligt vrijdag in de winkels en is zowel online als op de iPad bestelbaar.