POLICORO - Vorig jaar had hij er zes in totaal. Dit jaar staat hij na acht etappes en vijf massasprints al weer op vier. Alessandro Petacchi (30) heerst als een dictator op de vlakke wegen tijdens de Ronde van Italië.

In het algemeen klassement leidt nog de Italiaanse revelatie van , Damiano Cunego. De talentvolle Saeco-coureur profiteerde zaterdag van zijn etappewinst bergop. De bonificatieseconden waren voldoende zijn kopman Gilberto Simoni even uit de leiderstrui te halen.

Record

Voorlopig richt Petacchi zich op het behalen van zeven dagzeges in de Giro d'Italia. Dat na-oorlogse record werd door drie renners neergezet. De Belgen Roger de Vlaeminck (1975) en Freddy Martens (1977) en de Italiaan Beppe Saronni (1980) leverden dat kunststukje af. In het hele verre verleden won Alfredo Binda (1927) twaalf van de vijftien etappes. "Saronni was mijn idool. Als jochie wilde ik graag winnen wat hij won. Maar zeven ritzeges is veel", keek Petacchi vooruit.

Cipollini

Zondag had 's werelds beste sprinter al geen last meer van 'alltime' recordhouder Mario Cipollini, die in de afgelopen jaren dagoverwinningen in 'zijn' Giro bijeenfietste. 'Mooie Mario' kwam woensdag ten val en besloot zaterdag af te stappen. Het is maar de vraag of hij er in de Ronde van Frankrijk bij zal zijn. "Op dit moment wil ik helemaal niet aan de Tour denken", verklaarde de 37-jarige renner, die als sprinter inmiddels volledig overvleugeld is door landgenoot Petacchi. Cipollini was bezig aan zijn laatste Giro.

McEwen

Zondag rekende Petacchi af met Robby McEwen, de enige die hem in deze Giro een keer versloeg. De Australiër werd later naar de 117e plaats teruggezet, omdat hij voor de sprint iets te nadrukkelijk was geholpen door een teamgenoot. De rest van het peloton lijkt bij voorbaat kansloos.

Cunego

Damiano Cunego trok zondagmiddag in Policoro opnieuw de roze leiderstrui aan. De pas 22-jarige Italiaan is dit seizoen helemaal doorgebroken en maakte zaterdag in de tweede bergrit indruk met zijn klimmersstijl. Cunego won ook al de tweede etappe. De twintig seconden die hij zaterdag als bonificatie kreeg toegewezen, waren voldoende om zijn kopman Simoni af te lossen.

Zondag kwam de leider even in de problemen toen een groepje vluchters zeven minuten voorsprong nam, maar twintig kilometer voor de streep was dat probleem ook weer opgelost. Cunego wordt in eigen land al de opvolger van de onlangs overleden Marco Pantani genoemd.

Klim

De klim zaterdag naar Montevergine, nabij Napels, was wel lang, maar niet erg steil. Desondanks bleef door het hoge tempo een kleine kopgroep van vijftien man over. Simoni, tweevoudig Giro-winnaar, probeerde in de laatste kilometer weg te rijden, maar hij kreeg geen gaatje. Vervolgens nam Cunego het initiatief en sprintte onbedreigd naar de zege. De Australiër Bradley McGee finishte als tweede, de Italiaan Franco Pellizotti werd derde.

Knecht Cunego heeft in het algemeen klassement tien seconden voorsprong op zijn kopman Simoni. Pellizotti volgt op 28 seconden.