BARCELONA - FC Barcelona heeft de voorlaatste wedstrijd in het voetbalseizoen 2003-2004 gewonnen en is Real Madrid op de ranglijst nu zowaar voorbij. Het verschil tussen beide grootmachten is twee punten, de inzet is rechtstreekse plaatsing voor de Champions League met landskampioen Valencia. De Koninklijke, al wekenlang hopeloos uit vorm, verloor met 2-1 bij het al gedegradeerde Murcia.

De ploeg van coach Frank Rijkaard versloeg Racing Santander in Nou Camp met 1-0. Ronaldinho, opnieuw de grote smaakmaker, maakte de treffer na een kwartier uit een strafschop, die hij zelf had geregeld. De Braziliaanse aanvaller schiep ook nog tal van kansen voor teamgenoten, maar die bleken niet aan hen besteed. Rijkaard liet Reiziger, Van Bronckhorst, Cocu en Davids in de basis beginnen. Kluivert mocht na ruim een uur Saviola komen aflossen.

Real Madrid blameerde zich eens te meer en moet, als er op de slotdag geen wondertje gebeurt, de zomervakantie aanpassen om kwalificatie Champions League te gaan spelen. Dat terwijl de Madrileense miljoenenformatie van plan was voor heel veel geld op oefentoernee te gaan in Azië.

Murcia, dat met liefst vijftien punten achterstand op de nummer Valladolid aan het laatste klusje voor eigen publiek begon, voetbalde frank en vrij. Een doelpunt van Luis Garcia al na drie minuten versterkte dat lekkere gevoel. Hij maakte er nog voor rust -0 van door een penalty onberispelijk hoog in de hoek te schieten, onbereikbaar voor Casillas.

Beckham

Real vocht voornamelijk tegen zichzelf. Beckham leverde daarvan het beste bewijs. Hij schold in de 36e minuut de grensrechter luid en duidelijk uit en kon inrukken. Zidane en Raul kregen het stuurloze schip in de tweede helft niet meer op koers. Guti kreeg in de 90e minuut geen arm omhoog voor zijn "eretreffer".

In de onderste regionen werd nog niet beslist wie Murcia volgt naar de tweede divisie. Na Valladolid en Celta de Vigo verloor Espanyol zondag ook. Mallorca was met 4-2 te sterk. De Catalanen leidden bij rust nog met 0-2 door doelpunten van Raul Tamudo. Ver in de tweede helft scoorde Perera tegen en maakte invaller Arnold Bruggink gelijk. Pereyra en Cola dreven Espanyol in de laatste minuut tot wanhoop.