AMSTERDAM - Een onafhankelijke organisatie die de belangen van topsporters behartigt en hun mening uitdraagt. Met deze woorden presenteerde oud-hockeyster Carina Benninga woensdag in het Olympisch Stadion NL Sporter, de vakbond voor atleten die actief zijn op het hoogste niveau.

De oprichting van NL Sporter wordt gezien als een logische stap op weg naar verdere volwassenheid van de topsporter. Vooral op juridisch en financieel gebied zijn veel zaken onduidelijk. Bijvoorbeeld de vraag wie probeert een collectieve verzekering voor de doelgroep af te sluiten.

Blangé

De atletencommissie van NOCNSF was er al en krijgt steeds meer invloed. "Dit is een vervolg daarop", zei Peter Blangé, voorzitter van die commissie en een van de initiatiefnemers van NL Sporter. "Topsport is volwassen, maar er wordt niet altijd volwassen mee omgegaan", zei Lodewijk de Waal, voorzitter van de vakcentrale FNV.

De Waal: "In geen enkele bedrijfstak is de druk op het leveren van prestaties zo groot. Bovendien moeten de atleten in een relatief korte tijd toeslaan. Voor je het weet zappen wij als televisiekijker weer naar een andere zender en is het voorbij. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de pensioenregeling? Tijd voor een vakbond, zou ik zo zeggen."

Adviesorgaan

Blangé: "Voor mij is het een opluchting dat deze vereniging er nu is. Wij als atletencommissie zijn een adviesorgaan, NL Sporter is er voor de andere zaken. Als volleyballer heb ik vier keer met een advocaat de gang naar de rechter moeten maken om zaken te regelen die contractueel waren afgesproken. Ik ben blij dat er nu een instantie is die de atleet daarin bijstaat."

Van Seggelen

Dat laatste moet gebeuren in goede en slechte tijden. Theo van Seggelen, als voorzitter van de voetbalvakbond VVCS nauw betrokken bij de oprichting van de nieuwe loot: "Bij doping? Ja, ook dan. De taak van een vakbond is sporters te helpen die problemen hebben. Juristen van de FNV bijvoorbeeld hebben al eens aangetoond dat het dopingreglement van de KNVB niet meer van deze tijd was. Een Nederlandse voetballer die in Amsterdam een stickie rookte, werd in Duitsland een half jaar geschorst."

NL Sporter gaat, zoals reeds aangekondigd, deel uitmaken van de Federatie Sport van de FNV. Andere leden hiervan zijn de VVCS, FNV Sport (werknemers in de sport) en de VVBW (beroepswielrenners). Financiële steun komt ondermeer van het ministerie van VWS en sportkoepel NOCNSF.

Rugby

Oud-toprugbyer Yves Kummer wordt voorzitter van de nieuwe bond (en niet Carina Benninga, zoals de FNV eerder officieel meedeelde). Benninga en Frits Algie, ook voortkomend uit het rugby, zijn de bestuursleden. De adviesraad bestaat uit oud-topsporters Ard Schenk en Jos Hermes, voormalig FNV-voorzitter Jan Stekelenburg en Eric Lutjens.

Binnen een jaar hoopt NL Sporter honderd leden te hebben. Het lidmaatschap kost de atleet vier euro per maand. Met bijvoorbeeld Uytdehaage, Huizinga, Haarhuis, Wennemars, Brentjens, Sauerbreij en Maase hebben zich inmiddels al de nodige namen aangemeld.