HOOFDDORP - Wesley Sneijder was in 2012 de bestverdienende sporter met een Nederlands paspoort. De middenvelder, die afgelopen maand Internazionale verruilde voor Galatasaray, streek vorig jaar een bedrag van 12.200.000 euro op. 

Dat blijkt uit de Inkomens Top 100, de lijst van bestverdienende Nederlandse sporters die NUsport magazine jaarlijks samenstelt. Sneijder voerde de rangschikking vorig jaar ook al aan.

De aanvoerder van het Nederlands elftal dankt zijn toppositie aan het vette contract dat hij eind 2010 tekende bij Internazionale. Zijn bruto jaarsalaris van bijna elf miljoen euro bruto werd aangevuld met onder meer premies en sponsorinkomsten.

Met een bedrag van 11.850.000 euro was Robin van Persie in 2012 de op een na bestverdienende Nederlandse sporter. Vorig jaar moest de Rotterdammer nog genoegen nemen met de elfde plaats. Van Persie zag zijn salaris exploderen door van Arsenal over te stappen naar Manchester United.

De top drie wordt gecompleteerd door Arjen Robben, die vorig jaar 9.400.000 euro mocht bijschrijven.

Van Grunsven

Net als in de voorbije jaren domineren voetballers de Inkomens Top 100. Slechts 21 niet-voetballers haalden de lijst. Ook dit jaar komen de vrouwen er niet aan te pas. Anky van Grunsven is op plaats 45 de enige vrouw tussen 99 mannen.

De economische crisis heeft geen invloed op de bankrekening van de sporters in de lijst. Het totaalbedrag ligt op 190.010.000 euro, een record.

Bekijk de hele Inkomens Top 100 in NUsport magazine van februari, dat vanaf vrijdag te koop is.