DEN BOSCH - FC Den Bosch is vrijdagavond door een zege op Veendam (3-2) na drie jaar opnieuw kampioen van de eerste divisie geworden. De titel kwam toch nog onverwacht, omdat concurrent Excelsior bij Helmond Sport faalde: 1-1. Daardoor promoveert de ploeg van de scheidende trainer Gert Kruys op basis van een beter doelsado in de eindstand rechtstreeks naar de eredivisie.

FC Den Bosch, dat met Sparta en De Graafschap tot de favorieten voor de titel behoorde, was tot de slotdag van de competitie in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met Excelsior. De Rotterdammers begonnen met een voorsprong van twee punten aan de laatste wedstrijd.

"Twee jaar geleden zijn we bij Den Bosch begonnen te bouwen aan een nieuwe ploeg met veel jonge spelers'', sprak een verheugde Kruys na afloop in het feestgedruis. "Ik ben er trots op dat we dit kampioenschap hebben bereikt.'' De geboren Utrechtenaar verdient zeker lof met de behaalde titel. Hij is er in geslaagd een degelijke en uitgebalanceerde ploeg neer te zetten met ervaring, aangevuld met jeugd.

Constant

Met de twee versterkingen Schops en Powel en een aantal jeugdige talenten verdienen de Bosschenaren de titel omdat zij gedurende het gehele seizoen in een vrij constante vorm bovenin meedraaiden, zonder de extreme uitschieters die titelfavorieten als Sparta en Helmond Sport kenden.

Steunpilaren als Jansen (25 doelpunten), Van de Laak (16), Uneken en Michels maakten van de kampioen een evenwichtig team, dat tot de meeste doelpunten (85) in de eerste divisie kwam. Topschutter Jansen vertrekt echter bij Den Bosch (te duur), net als de ervaren middenvelder Michels (naar Sparta). Jansen heeft overigens nog geen nieuwe werkgever.

Maar ook de succesvolle Kruys verlaat De Vliert. Hij gaat bij De Graafschap aan de slag. "Bij Den Bosch ontbreken de financiële middelen om de ploeg verder uit te bouwen'', verklaart hij zijn overstap naar Doetinchem. "De Graafschap biedt meer mogelijkheden, Daarom was voor mij de keuze niet zo moeilijk.'' Kruys doet zijn opvolger Wisman (ex-Volendam) de eredivisie cadeau.

De wedstrijd kende een zeer spannend scoreverloop. Kolder maakte vlak voor rust 1-0 voor Veendam. Van de Ouweland maakte 1-1, maar Hamming zette Veendam weer op voorsprong. Uneken en invaller Powel zorgden er echter voor dat het feest kon losbarsten in De Vliert.