MADRID - Op 71-jarige leeftijd is vrijdag de Spanjaard Jesus Gil y Gil overleden, meldt het Spaanse persbureau EFE. De excentrieke eigenaar van de Spaanse voetbalclub Atletico Madrid werd zondag na een beroerte opgenomen in het ziekenhuis. Aanvankelijk lag hij in zorgwekkende toestand in Talavera de la Reina, later werd hij overgebracht naar Madrid.

Gil y Gil, in het verleden ook nog enige tijd burgemeester van het exclusieve vakantieoord Marbella, nam vorig jaar mei afscheid als voorzitter van Atletico Madrid. Daar was de bouwtycoon toen zestien jaar aan het bewind.

Gil y Gil, geboren op 12 maart 1933 in Burgo de Osma, raakte in de afgelopen jaren geregeld in opspraak. En niet alleen omdat hij in al die jaren als voorzitter zo'n dertig trainers versleet bij Atletico Madrid. De man die zichzelf ooit omschreef al een 'liberale dictator' bracht diverse keren tijd door achter de tralies. Justitie vervolgde hem wegens fraude, mismanagement, misbruik van gemeenschapsgeld en belastingontduiking.

Al in 1969 belandde hij in de cel, nadat 58 mensen waren omgekomen toen een van zijn gebouwen instortte. Hij kreeg vijf jaar cel, maar kwam na achttien maanden vrij omdat generaal Franco hem gratie verleende. In 2002 werd de populist opnieuw vastgezet omdat hij als burgemeester van Marbella 26 miljoen euro aan gemeenschapsgelden had onttrokken om onder meer Atletico te sponsoren. Na het betalen van een borgtocht van 700.000 euro mocht hij uit de cel. Vorig jaar veroordeelde de rechter hem tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens wegens fraude en valsheid in geschrifte. Ook stelde de rechtbank een onderzoek in naar de beursgang van de club in 1992. Tegen die straf was hij in beroep gegaan. Gil y Gil bleef op vrije voeten.

Voorzitter

In juni 1987 werd Gil y Gil voorzitter van Atletico Madrid, dat destijds aan de rand van de afgrond stond. Sportief succes kende de zakenman met de club vooral in 1996. In dat jaar veroverde de tweede club van Madrid onder leiding van Serviër Radomir Antic de landstitel en de Spaanse beker. In 2000 ging het fout en degradeerde de club voor het eerst in 66 jaar uit de Spaanse Primera Division. In 2002 lukte de terugkeer.

Vorig jaar stapte de Spanjaard op als voorzitter. Om gezondheidsredenen, gaf hij zelf aan. Begin 2003 had hij een pacemaker gekregen. De rondborstige Gil had veel problemen met een te hoge bloeddruk. ,,Ik wil mezelf de stress niet meer aandoen.'' De veroordeling speelde echter wel mee bij die beslissing. Gil y Gil bleef de voornaamste aandeelhouder. Echt afstand doen van de club kon hij niet. ,,Ik ben zo populair. Ik zou God kunnen zijn'', zei hij ooit over zichzelf.