ZEIST - De aanklager betaald voetbal heeft in hoger beroep een zwaardere straf geëist tegen Ajax, naar aanleiding van de rellen na afloop van de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord op 15 april, waarbij enkele spelers van de Rotterdamse club werden gemolesteerd.

In eerste instantie eiste de aanklager een straf van 15.000 euro boete en het in mindering brengen van drie wedstrijdpunten. Donderdag eiste Fred Westerbeke 20.000 euro en daarnaast een voorwaardelijke aftrek van drie punten.

Westerbeke gaf aan dat vooral het voorwaardelijke gedeelte per saldo zwaarder weegt: "Nu hangt het Ajax boven het hoofd. Ik hoop ook dat het Ajax een signaal geeft naar de toekomst toe." Een directe aftrek van drie punten had Ajax niet getroffen, gaf de aanklager aan. "Als die straf was gehandhaafd was Jong Ajax ook kampioen geworden."

Puntenaftrek

Ajax ageerde na afloop opnieuw tegen de puntenaftrek. De Amsterdamse club was het wel eens met de tuchtcommissie dat er een straf diende te komen voor de wanordelijkheden na afloop van het duel. Maar omdat de spelers en de technische staf zich na afloop hebben ingezet om spelers van Feyenoord te beschermen, vond Ajax het niet terecht dat de club ook sportief werd gestraft.

"We begrijpen de overweging bij deze exorbitante vorm van hooliganisme een bijzondere straf vraagt", betoogde Ajax-jurist Ivo Treibitz. "Maar het aftrek van punten vinden we onjuist. Vooral omdat de ongeregeldheden niet van invloed waren op het verloop van de wedstrijd. Met deze strafeis kunnen hooligans in de toekomst het sportieve verloop van de competitie bepalen. Ook in het amateurvoetbal worden geen punten afgetrokken indien spelers niet bij de wanordelijkheden betrokken zijn."

Voorbereiding

Tijdens de behandeling van het hoger beroep was de aanklager betaald voetbal vooral benieuwd naar de voorbereiding van de wedstrijd waarin meer veiligheidsmaatregelen werden genomen dan normaal. Volgens Ajax werd daartoe besloten omdat supporters uit Rotterdam werden verwacht en niet omdat er signalen waren dat eigen fans het veld zouden betreden of voetballers van Feyenoord zouden molesteren.

In zijn uiteindelijke eis gaf de aanklager aan dat hij Ajax achteraf verwijt niet genoeg maatregelen te hebben genomen. Ook niet nadat de spanning tijdens de wedstrijd opliep. "Op basis daarvan heb ik geconcludeerd dat alleen een geldboete niet voldoende is. Maar wat dan? De kern is dat ik de club wilde straffen en niet de spelers. Als zij uiteindelijk wel worden gestraft, moeten ze zich richten op de club en niet op de aanklager."

De tuchtcommissie doet vrijdag uitspraak.