AMSTERDAM - Het fotoboek 'Jongensdromen' met portretten vande spelers van het Nederlands voetbalelftal mag niet in de handelkomen. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald. Deinternationals hebben geen toestemming gegeven voor het gebruik vande beeltenissen in een boek en dat had volgens de rechter welgemoeten.

De voetbalbond KNVB en de spelers van Oranje hadden een kortgeding aangespannen tegen het reclamebureau Being There enfotograaf Jaap Vliegenthart, de makers van het boek.

Stijlvol

Twintig internationals poseerden gewillig voor de camera vanVliegenthart, die op de hotelkamers stijlvolle foto's van slapendevoetballers maakte. De spelers gaven toestemming voor gebruik vande beeltenissen voor een fototenstoonstelling en een veiling,waarvan de opbrengst bestemd zou zijn voor het goede doel Spierenvoor Spieren.

De voetballers waren volgens hun advocaat D. Visser niet op dehoogte van het voornemen van de makers om ook een boek uit tebrengen. "Daar hadden ze ook geen aparte toestemming voorgegeven", aldus Visser. De rechter in Amsterdam gaf de spelers in kort geding gelijk.

Portretrecht

Het portretrecht is exclusief en de spelers mogen zelf bepalen hoede foto's worden gebruikt. Aangezien zij niet wilden meewerken aanpublicatie van hun portretten in een boek, oordeelde de rechter dat'iedere verspreiding, verkoop of andere openbaarmakingen van hetboek Jongensdromen per direct dient te worden gestaakt'.

Het boek lag overigens nog niet in de handel. UitgeverijArbeiderspers was nog bezig met het binden van de boeken.