CIVITELLA - Alessandro Petacchi heeft zijn tweede dagwinst in de Ronde van Italië op zak. De Italiaan van Fassa Bortolo won woensdag met groot gemak de vierde etappe van Porretta Terme naar Civitella over 184 kilometer, die eindigde in een massasprint. De Australiër Robbie McEwen finishte als tweede. Petacchi won ook al de eerste etappe.

De spurt werd ontsierd door een valpartij van de Italiaanse sprinter Mario Cipollini. Daardoor brak het peloton op nog geen 100 meter van de meet in tweeën. Cipollini, goed voor hetrecord van 42 dagzeges in de Giro, krabbelde op met een bebloedeknie en een pijnlijke pols, enkel en heup.

Onzeker

De renner van DominaVacanze liet zich na de finish naar het ziekenhuis brengen voornader medisch onderzoek. Het is onzeker of hij donderdag kanstarten.

De 30-jarige Petacchi heeft het majestueuze record van Cipollinibij lange na niet in het vizier, hoewel hij met zijn achtsteetappezege in de Ronde van Italië ook al aardig begint mee tetellen. Vorig jaar pakte hij zes keer de bloemen aan, dit jaar wonhij op maandag meteen de eerste etappe.

Mooie Mario

Cipollini heeft niet meer die machtige versnelling waarmee hijhet peloton in voorgaande jaren zijn wil oplegde. Hij kwam ook tenval op een manier die een sprinter in vorm niet zou overkomen.'Mooie Mario' toucheerde in de finale meters het achterwiel vanzijn ploegmaat Aug en ging bij een gangetje van 60 kilometer peruur onderuit. De sprintende meute moest uitwijken en slechts eenklein groepje kon ongehinderd doorrijden naar de meet.

Petacchi was een van hen en hij had geen kind aan deovergebleven concurrenten. Met overmacht spurtte hij naar de winstvoor McEwen en de Italiaan Cadamuro. Zelf was Petacchi na 110kilometer koers ook gevallen. Hij hield er een pijnlijk stuitje aanover en snijwonden. Na afloop kreeg hij tien hechtingen in eenbeenwond en vier in zijn elleboog.

Geluk

"Veel renners namen te veelrisico vandaag. Ik mag nog van geluk spreken", zei de winnaar, diede hoop uitsprak dat zijn rivaal Cipollini niet uitvalt: "De Girois een stuk minder leuk als hij niet meer meedoet, want hetbetekent het einde van ons gevecht."

Donderdag staat er weer een vlakke rit op het programma. Devijfde etappe voert van Civitella naar Spoleto en is 177 kilometerlang.