MILAAN - De Italiaanse voetbalclub Siena heeft woensdag Roberto D'Aversa en Nicola Ventola voorlopig geschorst. De spelers zouden betrokken zijn bij een omvangrijk gokschandaal. Volgens Siena heeft de club geen reden om aan de integriteit van zijn spelers te twijfelen, maar zijn de twee geschorst om hen de gelegenheid te geven zich volledig op hun verdediging te richten.

De Italiaanse antimaffiapolitie verrichte eerder huiszoekingen bij Siena, Reggina, Chievo Verona en Lecce uit de Serie A en bij acht clubs uit de Serie B en C. De politie onderzoekt banden tussen voetbalclubs, de georganiseerde misdaad en de gokwereld. Ook de voetbalbond is inmiddels met een onderzoek begonnen.

Spelers zouden geld van de maffia hebben geaccepteerd om de uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden. Via internet zou op deze wedstrijden worden gegokt. Op de tapes van afgeluisterde telefoongesprekken is te horen hoe spelers de juiste uitslag van wedstrijden al voor het duel bespreken. Twintig spelers zouden bij de zaak zijn betrokken.

Hoofdverdachte in het onderzoek is de Napolitaanse maffiabaas Giacomo Cavalcanti. Hij zou miljoenen euros hebben verdiend met de oplichting.

De Italiaanse voetbalwereld heeft verscheidene malen te maken gehad met gokschandalen. In 1980 werden AC Milan en Lazio Roma naar de Serie B verbannen omdat wedstrijden gemanipuleerd zouden zijn.