AMSTERDAM - Barcelona en Liverpool hebben zich in de loodzware groep B van de Champions League geplaatst voor de kwartfinales. De Spanjaarden deden dat door in Turkije te winnen van Galatasaray met -0. Liverpool versloeg AS Roma op Anfield Road (2-0).

Roma was aanvankelijk nog de lijstaanvoerder. Vooraf hadden alle vier clubs nog kans op kwalificatie. Vooral het succes van Barcelona was opvallend.

Galatasaray had in twintig Europese wedstrijden op eigen veld geen nederlaag meer geleden. Bovendien hadden de Turken thuis, althans niet na officiële speeltijd, nog nooit verloren van een Spaanse tegenstander. Dat stond wel tegenover dat de Turken in de tweede ronde al hun vijf duels gelijkspeelden.

Barcelona kwam in de 58e minuut op voorsprong. Doelman Mondragon, normaliter een rots in de branding bij de Turken, liet een schot van Rochemback als een beginneling los. Luis Enrique stond op de juiste plaats om dat af te straffen.

Een minuut later had Galatasaray het antwoord al bijna klaar. Umit tikte de bal over doelman Bonano, maar zag Francesco Coco op de doellijn redding brengen. Overigens had een gelijkspel Galatasaray ook niet verder geholpen.

Nederlanders

Slechts twee Nederlanders speelden mee met Barcelona. Dat waren de aanvallers Kluivert en Overmars. Voor de laatste was er weer eens een plaats in de basis weggelegd wegens het ontbreken van Rivaldo. Verder ontbrak Cocu wegens een schorsing en was De Boer ziek. Reiziger begon op de bank. Scheidsrechter was Temmink, ook een Nederlander.

Liverpool, met de na een ernstige ziekte teruggekeerde coach Houllier weer op de bank, kwam al snel op voorsprong. Litmanen, in de basis door het ontbreken van Owen, was de doelpuntenmaker. De voormalige held van Ajax scoorde uit een strafschop. Na ruim een uur besliste Heskey het duel.

Kwartfinales

Roma had dit seizoen internationaal eerder slechts van Real Madrid verloren. Voor Liverpool, met de Pool Dudek in het doel, was het pas de eerste overwinning in de tweede ronde. In groep A waren Manchester United en Bayern München al verzekerd van een plaats in de kwartfinales.

De Engelsen, spelend zonder Van Nistelrooy, verzekerden zich van de eerste plaats. Ze wonnen in Portugal bij Boavista met 3-0. Beckham (strafschop), Blanc en Solskjaer scoorden.

Bayern München deed het aanmerkelijk rustiger aan. De Duitse kampioen besliste het duel tegen Nantes, dat zijn honderdste Europese wedstrijd speelde, pas enkele minuten voor het einde. Pizarro, die eerder een strafschop had gemist, maakte de 2-1 voor de thuisclub.

Bayern speelde zonder Scholl, die wegens een blessure enkele weken niet inzetbaar is. De Duitsers zijn in de Champions League, die ze vorig jaar wonnen, al achttien wedstrijden zonder nederlaag.

/DOSSIERChampions League