JAKARTA - De Nederlandse vrouwenbadmintonploeg is er woensdag niet in geslaagd de laatste vier te bereiken in de strijd om de wereldtitel voor landenteams. In Jakarta verloor Oranje in de kwartfinales na een zinderende strijd met 3-2 van Denemarken. Het verlies van de twee dubbelspelen gaf in het lange duel de doorslag.

De Nederlandse ploeg miste Mia Audina. De Europees kampioene en nummer vier van de wereld vormt met Lotte Bruil al langer een geducht dubbel en had daarin voor het winnende punt kunnen tekenen. Met Audina en zonder Yao Jie drong Oranje twee jaar geleden door tot de halve eindstrijd waarin het met 3-2 verloor van Zuid-Korea en genoegen moest nemen met brons.

In Jakarta zette Yao Jie de Nederlandse ploeg woensdag op voorsprong. Ze versloeg Camilla Martin in drie games, 11-8 8-11 -8. Karina de Wit was niet opgewassen tegen Tine Rasmussen (7-11 -5 4-11) waarna Judith Meulendijks Oranje wederom de leiding gaf door een afgetekende overwinning op Camilla Sorensen, 11-3 11-8.

In de dubbelspelen boog de Deense ploeg de achterstand van 1-2 om in winst met 3-2. Rikke Olsen en Ann-Lou Jorgensen waren te sterk voor de gelegenheidscombinatie Bruil/De Wit (15-6 12-15 -2). Mette Schjoldager en Pernille Harder stonden geen game af aan Meulendijks en Yao, 15-5 15-10.