OSLO - Oranje heeft de voorbereiding op de EK-kwalificatie woensdagavond afgesloten met een teleurstellende wedstrijd tegen Noorwegen. Nederland won wel, 0-1, maar de oefenwedstrijd in Oslo leerde dat Oranje Wit-Rusland, op zaterdag 7 september de eerste tegenstander in de plaatsingsreeks, niet mag onderschatten.

Of de ploeg klaar is voor Wit-Rusland, valt niet te concluderen na gezapige partij in Oslo. Wit-Rusland won onlangs op een toernooi van Rusland, Joegoslavie en Oekraïne. De defensie, met name Reiziger en Bouma, maakte soms een stuntelige indruk. Daarover zal Advocaat zich best zorgen maken. De vleugelaanvallers Zenden en met name Van der Meyde (ook bij Ajax nog niet op niveau) hadden nauwelijks rendement.

Hoopvol begin

Oranje begon zo hoopvol, met veel dreiging en kansen voor Van Nistelrooy in het eerste kwartier. Daarna begon Reiziger te schutteren. Hij komt bij Barcelona weinig aan spelen toe, maar bij Advocaat heeft hij krediet. Het verdedigende Noorwegen (met vijf spelers uit de Engelse Premier League) haalde het tempo uit de wedstrijd en kreeg enkele uitstekende kansen.

Stam ontbrak

Advocaat liet Oranje in 4-3-3 spelen. Veel andere alternatieven heeft hij niet voor de vleugels. Overmars is nog lang niet fit. In de verdediging ontbrak Stam. Hij kreeg rust na een blessure. Bouma komt in elk geval tekort als international, bleek ook in zijn vijfde interland.

Davids viel goed in

De gepasseerde Davids (voor Zenden) en spits Hasselbaink (voor Van Nistelrooy) mochten in de tweede helft hun opwachting maken. Davids viel zeer goed in en mede daardoor was de tweede helft wat beter dan de eerste. Solskjaer, spits van Manchester United, kreeg een goede kans op -0, maar Van der Sar voorkwam een treffer. Meteen daarna scoorde Davids. Hij kreeg de bal voor de voeten na een afgeslagen voorzet van Van der Meyde.

Attractiever

"De tweede helft speelden we attractiever dan de eerste helft," aldus Advocaat. "Kluivert en Van Nistelrooy hadden het heel moeilijk. De Noren concentreerden zich erg op hen". Hij vond Davids goed invallen in de tweede helft.