MADRID - Edith van Dijk heeft zich woensdagochtend moeten afmelden voor de eerste race van de EK openwater in Madrid. De zwemster heeft last van buikloop. Woensdag begint de titelstrijd met de vijf kilometer. "Ze heeft al 24 uur last en heeft liters vocht verloren", aldus haar coach Jaap van Goor. "Het is echt heel triest, want ze was in vorm."

Ook een start op de tien kilometer van donderdag is uitgesloten.Van Goor hoopt dat Van Dijk zondag nog wel kan meedoen op de 25kilometer. Op deze twee disciplines is Van Dijk titelverdedigster. "We hopen dat ze in ieder geval nog een race kan zwemmen, maar het zal moeilijk worden. Ze was vanochtend niet eens in staat de gang op en neer te lopen."

Het doorgaan van de EK is overigens door de lage temperatuur van het zwemwater nog altijd onzeker. Woensdagochtend wordt het water op het meer Embalse de San Juan Pantano, zeventig kilometer buiten Madrid, gemeten. Alleen bij een tempratuur boven de veertien graden mogen de zwemmers van start.

Van Dijk had zich helemaal ingesteld op de kou. Na de Nederlandse kampioenschappen, waar haar olympische missie op de 800 meter vrije slag mislukte, trainde ze al in de Sloterplas om te wennen. "We hopen nu eigenlijk dat het helemaal afgelast wordt. Edith krijgt dan hopelijk later dit jaar een nieuwe kans."