CORNO ALLE SCALE - Gilberto Simoni heeft dinsdag de derde etappe van de Ronde van Italië gewonnen en opnieuw zijn kandidatuur gesteld voor de eindzege. De 32-jarige Italiaanse wielrenner kwam in de eerste bergrit van de Giro 2004 met voldoende voorsprong boven in Corno alle Scale om ook de roze leiderstrui te mogen aantrekken.

Simoni was in 2001 en vorig jaar ook al de beste in Ronde van Italië. Dinsdag bewees hij andermaal over macht te beschikken, vooral bergop. De kopman van Saeco was na een rit over 191 kilometer van Pontremoli naar Corno alle Scale zijn landgenoten Damiano Cunego, zijn meesterknecht, en Franco Pellizotti de baas.

In de algemene rangschikking heeft 'Gibo' Simoni dertien seconden voorsprong op Cunego, de winnaar van de tweede etappe. De Oekraïnse kanshebber Jaroslav Popovitsj is derde op 0.21. Stefano Garzelli verloor ruim een halve minuut op zijn belangrijkste Italiaanse concurrent. Voor aanvang wilde hij de strijd met Simoni graag tot het einde aan, maar de benen werkten uiteindelijk niet met de geest mee.

Garzelli begon dan ook slecht aan de slotklim en was allang blij dat hij de schade beperkt kon houden. Bij het passeren van de streep wees Simoni demonstratief op de sponsornaam op zijn shirt. "Om aan te geven dat dit het enige was dat vandaag kon gebeuren", legde de favoriet naderhand uit. "Het was onze verantwoordelijkheid hier te winnen."

Klimmers

De klimmers en potentiële Giro-winnaars lieten zich pas in de slotfase vooraan zien. Dat gaf Renzo Mazzoleni de gelegenheid zich langdurig aan den volke te tonen. De Italiaan demarreerde na een klein uur koers en reed 132 kilometer op kop. Zijn maximale voorsprong bedroeg een kwartier.

Vlak voor de beslissende klim van 12,8 kilometer naar de finish in de sneeuw, waar Alberto Tomba ooit leerde skiën, was daar niets meer van over. Voor de Nederlandse deelnemers viel er op de flanken van de lastige col, met een stijgingspercentage tot veertien procent, ook geen eer te behalen. Jan van Velzen eindigde als 111e op 16.51 van de winnaar. Aart Vierhouten deed er nog een paar minuten langer over.