UTRECHT - Daniëlle Vriezema kan deelneming aan de Olympische Spelen in Athene vergeten. De judoka verloor het kort geding waarmee ze haar startbewijs voor de Europese kampioenschappen in Boekarest wilde afdwingen om zodoende haar kansen op kwalificatie voor Athene te behouden.

De voorzieningenrechter in Utrecht wees dinsdag de eisen van Vriezema af. In de klasse tot 63 kilogram wordt Nederland in Boekarest nu vertegenwoordigd door Elisabeth Willeboordse die zich daar ook kan kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarvoor zal ze op de EK die donderdag in de Roemeense hoofdstad beginnen, moeten doordringen tot de finale.

Agressiever

Vriezema voerde voor de rechter aan dat ze op basis van haarhogere plaats op de Europese ranglijst recht had op een startbewijsvoor de EK. Dat was volgens haar de afspraak met de bond. Zonderoverleg heeft de bond die voorwaarden veranderd. Zo bleek eentrainingskamp in Brazilië in april opeens doorslaggevend. Daarmaakte Willeboordse een agressievere en explosievere indruk.

Vriezema reageerde bijzonder teleurgesteld op de uitspraak."Dit is een harde klap. Ik ging maandag na de eerste zitting meteen positief gevoel naar huis. We hadden ons standpunt goeduiteengezet."

Slachtoffer

De 27-jarige judoka vindt dat ze het slachtoffer isvan de onduidelijke selectiecriteria van de bond. "Ik hoop dat derechter in zijn motivering wel meeneemt dat de bond voortaan deplicht heeft de selectieprocedure zorgvuldig en niet vatbaar voortweeërlei uitleg op papier te stellen."

Voor Vriezema is het judoseizoen over. "Ik ga even afstandnemen." In 2005 gaat ze zich richten op de Europese titelstrijd inRotterdam. "Daar wil ik Europees kampioene worden om het ongelijkvan de bond te bewijzen." Tot september 2005 staat ze als eersteluitenant onder contract bij de landmacht. Vier jaar geleden duurdehaar olympisch debuut in Sydney minder dan drie minuten. Ze werd inde eerste ronde uitgeschakeld.

Praten

Bondscoach Marjolein van Unen reageerde opgelucht op deuitspraak van de rechter. "Omdat we nu gaan met de judoka die wezelf gekozen hebben. Natuurlijk zijn we allerminst blij met demanier waarop dit allemaal gegaan is. Maar een sporter moet zichsoms ook neerleggen bij de keuze van een bond. Ik heb inmiddelsalweer contact gehad met Vriezema en als het allemaal een beetjegezakt is, gaan we praten. Ik weet zeker dat we er dan wel weeruitkomen."