MADRID - De kou en regen deerde Pieter van den Hoogenband dinsdagochtend niet. In zijn eerste optreden bij de EK langebaan in Madrid plaatste de titelverdediger zich in het buitenbad van de Spaanse hoofdstad met 49,47 moeiteloos voor de halve finales van de meter vrije slag later deze dinsdag. "Een prima race", vond coach Jacco Verhaeren. "Het is mooi om te zien dat Pieter zich niks van de omstandigheden aantrekt. Het heeft ook eigenlijk wel wat, zo'n race in een buitenbad."

Verhaeren was vooral tevreden over het vermogen dat de tweevoudig olympisch kampioen liet zien. "Ook technisch was het prima. Dat is waar het in deze fase om gaat. Het resultaat is niet belangrijk. Het zou leuk zijn als hij wint, maar ik wil graag zien dat hij een vlakke race zwemt en zich qua slagfrequentie aan zijn opdracht houdt. In de series ging het goed, maar ik ben vooral benieuwd naar de finale."

Van den Hoogenband

Naast de 100 vrij doet Van den Hoogenband later deze week ook mee aan de 200 vrij. Verhaerens andere pupil, Klaas Erik Zwering, zag dinsdag af van een start. Hij heeft nog te veel last van de naweeën van het auto-ongeluk vrijdag tijdens het trainingskamp in het Ierse Limerick. "Voor vertrek naar Madrid was Klaas heel optimistisch, maar gisteren bij de training bleek dat hij zichzelf een beetje heeft overschat. Hij had last van duizelingen. Met het oog op de Spelen nemen we geen risico, maar ik verwacht dat hij wel start op de 4x200 vrij."

Naast Van den Hoogenband plaatsten Chantal Groot en Marleen Veldhuis zich op de 100 vrij voor de halve eindstrijd. Groot ging met 56,22 door als zevende, Veldhuis met 56,32 door als tiende. In hun tweede start van de dinsdagochtend kwalificeerden de twee zich samen met Celina Lemmen en Haike van Stralen ook voor de finale van de 4x200 vrij. Het kwartet kwam met 8.13,89 tot de vierde tijd. Spanje was de snelste met 8.10,37.

Halve finales

Op de 100 meter school zwommen Moniek Nijhuis en Madelon Baans zich in de halve finales. Nijhuis finishte in de series met 1.11,54 als elfde, Baans met 1.11,55 als twaalfde. Voor Nijhuis staat er bij de EK nog wel iets op het spel. Ze gaat in Madrid voor de olympische limiet van 1.09,85. Voor haar zijn de slechte weersomstandigheden in Spanje niet in haar voordeel.

"Voor mensen die hier nog een tijd willen neerzetten, wordt het inderdaad erg moeilijk", vond Verhaeren. "Dat is natuurlijk jammer. Voor haar is het te hopen dat het weer nog een beetje opklaart". De halve finales op de schoolslag staan ook dinsdagavond op het programma.