MADRID - De Nederlandse zwemsters hebben olympischzelfvertrouwen gekweekt op de openingsdag van de EK langebaan inMadrid. Een aantal dagen na het zware trainingskamp in Ierlandveroverden Chantal Groot, Inge Dekker, Annabel Kosten en MarleenVeldhuis een zilveren medaille op de 4x100 vrij. Met een tijd van.41,49 moest het Oranje-kwartet alleen het verrassend snelleFrankrijk (3.40,67) voor zich dulden.

Met dit resultaat in het openluchtzwembad in de regenachtigeSpaanse hoofdstad bevestigde het Nederlandse kwartet deverwachtingen voor de Spelen in Athene. Met de opkomst vanvoormalig waterpoloster Marleen Veldhuis en straks de inbreng vanInge de Bruijn (aan het trainen in de VS) kan Nederland op ditonderdeel ver komen.

Tevreden

"Als je net na een zwaar trainingskamp allemaal in de 55seconden kan zwemmen, kun je alleen maar tevreden zijn", steldebondscoach André Cats. "Je weet ook zeker dat het straks allemaalnog een stuk harder gaat. De voortekenen zijn dus zeker nietslecht. Dit resultaat is in ieder geval erg goed voor hetzelfvertrouwen."

De Nederlandse vrouwen waren lang in de race om het goud, maarde Franse slotzwemster Malia Metella was ongrijpbaar voor Veldhuis,die de 54,03 haar snelste tijd in een estafette neerzette."Natuurlijk ga je voor het hoogste als je het water induikt. Maarhet is al een enorme opsteker dat ik deze tijd op dit moment kanzwemmen. Ook individueel hoop ik nog wel op een succesje."

Kans

Ewout Holst en Chantal Groot krijgen dinsdag als eerste de kansvoor Nederland een individuele medaille binnen te halen. De tweekwalificeerden zich als vijfde (24,31) en vierde (27,12) voor definale van de niet olympische 50 vlinder. Voor Holst is het dé kansnog iets van zijn verloren seizoen te maken. Tot zijn groteteleurstelling miste de zwemmer van TZA vorige maand bij de NK eenstartbewijs voor de Spelen. "Als hij morgen een pr zwemt, zit eenmedaille er zeker in", aldus zijn coach Fedor Hes.

Thijs van Valkengoed heeft wel een olympische ticket op zak,maar hij stelde teleur met een 20e plek in de series van de 100school. Hoewel Hes een plaats in de halve finales had verwacht,verontrustte het optreden hem niet. "Thijs zit op dit moment volopin training. Ik maak me er daarom ook absoluut geen zorgen. Het isgoed voor hem een specifieke wedstrijdprikkel te krijgen."

Een andere prikkel tussen alle trainingsarbeid is voor de meesteNederlandse deelnemers de reden om in Madrid te starten. BondscoachCats heeft niet de verwachting dat bij de EK de olympische ploegfors wordt uitgebreid. Alleen Moniek Nijhuis (school), ThomasFelten (200 vrij) en Haike van Stralen (200 vrij) hebben uitgerustvoor het toernooi.

Olympisch start

Ook Veldhuis, al zeker van een olympische startop de 50 en 100 vrij, gaat voor een limiet op de 200 vrij. "Wehebben voor iedere zwemmer individueel bekeken of een start zinvolwas. Voor degene die hier nu zijn is dat zeker zo."

Om die reden ontbrak een Nederlandse mannenploeg op de 4x100vrij. Oranje kon geen representatief team op de been brengen omdatPieter van den Hoogenband en Johan Kenkhuis niet beschikbaar waren."Het heeft dan geen zin zwemmers buiten de olympische ploeg telaten starten. De EK zijn belangrijk, maar alles draait om de OS."