AMSTERDAM - Sparta moet zich "van onder naar boven reorganiseren", wil de Rotterdamse club de komende jaren 'levensvatbaar' blijven. Sparta-coach Frank Rijkaard verklaarde dat maandag tegen over Radio Rijnmond. "Sparta heeft een strakke leiding en directie nodig die dat gaan bewerkstelligen."

Rijkaard uitte verder kritiek op de mentaliteit van een aantal van zijn spelers. Vorige week zette de trainer zes spelers, waaronder Tom Sier en Anders Nielsen, uit zijn selectie. Richard Elzinga, Dave van der Meer, Mourad Mazlum en Houssein Bezzai moeten het seizoen ook in het tweede team afmaken. Het zestal heeft een aflopend contract.

Sparta staat op de zeventiende plaats in de eredivisie met 23 competitiepunten. Alleen Fortuna Sittard doet het slechter met 13 punten. Aan de nacompetitie lijkt het team van Rijkaard niet te ontkomen. Afgelopen weekend verloor Sparta kansloos van Willem II. De uitwedstrijd in Tilburg werd met 4-0 verloren door onder meer treffers van Danny Landzaat. Bij de rust was deze stand al bereikt.