HOOFDDORP - Het internationaal sporttribunaal CAS heeft vrijdag besloten dat Katoesja recht heeft op een licentie voor de World Tour. Dat betekent dat de ploeg in alle grote koersen mag starten.

Het CAS gaat lijnrecht in tegen het besluit van de internationale wielrenunie UCI om de Russische equipe te weren van het hoogste niveau.

"We zijn niet tot dezelfde conclusies als de licentiecommissie van de UCI gekomen", laat het CAS weten in een verklaring. Pas over enkele weken zal het sporttribunaal de beslissing motiveren.

In een persbericht laat de UCI weten dat ze de beslissing van het CAS erkent. "De komende dagen zullen we kijken naar de consequenties en komen we met verdere mededelingen."

Eerder dit jaar greep Katoesja naast een wildcard voor de Ronde van Italië. Als World Tour-team heeft het echter het recht (en zelfs de plicht) om deel te nemen aan de Giro.

Ethische redenen

De internationale wielrenunie besloot Katoesja om 'ethische redenen' geen licentie te verstrekken voor de World Tour.

Zo werden Antonio Colom, Denis Galimzjanov en Christian Pfannberger onlangs gepakt op epo en werd Alexander Kolobnev vrijgesproken na een positieve test.

Diezelfde Kolobnev wordt ervan verdacht in 2010 de zege in Luik-Bastenaken-Luik te hebben verkocht aan Alexandre Vinokoerov.

Ferrari

Wat ook niet in het voordeel van de ploeg sprak, is dat Denis Mentsjov, Mikhail Ignatjev, Vladimir Goesev en Kolobnev allemaal een hoofdrol dreigen te gaan spelen in het Padua-rapport, waarin de praktijken van de 'dopingdokter' Michele Ferrari centraal staan.

Tot slot baarde het de UCI zorgen dat Viatsjeslav Ekimov is aangesteld als nieuwe manager van de Russische ploeg. Ekimov was jarenlang de meesterknecht van de ontmaskerde Lance Armstrong.

Rodriguez

Kopman Joaquim Rodriguez van Katoesja liet donderdag optekenen dat hij het team wil verlaten als zijn team geen World Tour-licentie zou krijgen.

"De Tour is belangrijk, maar er is meer dan de Tour. We kunnen niet deelnemen aan Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en het Criterium du Dauphiné. En ik weet ook nog niet of ik aan de start mag verschijnen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, koersen die me heel goed liggen."

Rodriguez kroonde zich in 2012 nota bene tot winnaar van het individuele klassement van de World Tour.