AMSTERDAM - Ongeveer 15.000 mensen hebben zondag op het Leidseplein in Amsterdam het landskampioenschap van Ajax gevierd. De spelers werden aan het begin van de avond met gejuich ontvangen. Ze verschenen op het balkon van de Stadsschouwburg en namen om beurten de kampioensschaal in handen. Trainer Ronald Koeman bedankte het publiek voor de steun.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Na de huldiging, toen de meeste mensen al naar huis waren, werd het wat onrustig. De politie verrichtte enkele arrestaties wegens openbare dronkenschap en het gooien van vuurwerk. Omdat er veel dronken mensen op straat bleven lopen, liet de politie rond 22.00 uur de cafés op het Leidseplein en Rembrandtplein vroegtijdig sluiten.

Een woordvoerster van de politie is tevreden over het verloop van de huldiging. "Dat is super verlopen". De rommelige situatie erna rekent zij daar niet onder. Toen Ajax twee jaar geleden kampioen werd, ontstonden na de huldiging op het Leidseplein relletjes en kwam de mobiele eenheid in actie.

Zondagmiddag heerste al ruim voordat de wedstrijd van Ajax was afgelopen een uitgelaten sfeer op het plein. Toen het kampioenschap een feit was, waren al een paar duizend man aanwezig.

Voordat de spelers aankwamen, klonken uit de luidsprekers en kelen Amsterdamse liederen van muzikanten als André Hazes en Koos Alberts. Amsterdammers hadden hun stad versierd. Aan de Stadsschouwburg hingen rode en witte ballonnen, de kleuren van de voetbalclub.