EINDHOVEN/ROOSENDAAL/UTRECHT/KERKRADE- Voor PSV stond de laatste thuiswedstrijd van het seizoen in het teken van achterom kijken naar de voorbije jaren, ADO Den Haag kon uitzien naar de toekomst. PSV won, niet verrassend, wel moeizaam: 3-2.

PSV nam al tijdens en na het duel afscheid van een groot aantal steunpilaren van de laatste jaren. Doelman Waterreus en de spelers Van Bommel, Faber, Kezman en Robben werden uitgezwaaid. Ook voorzitter Van Raaij, manager Arnesen en assistent-trainer Koeman kregen hun deel in de bloemenhulde. Bij ADO Den Haag is de blik op de toekomst gericht. De ploeg wist zich op het hoogste niveau te handhaven en het bestuur kan op zoek naar versterkingen. Na het horen van de uitslagen van de andere velden voelde de 3-2 niet langer als een nederlaag.

Feyenoord

Feyenoord heeft zich zondag hersteld van de blamerende nederlaag een week eerder tegen FC Groningen (1-2). In Roosendaal werd RBC met ruime cijfers verslagen: 1-4. "Wij waren na het slechte resultaat tegen FC Groningen gebrand op een overwinning," zei Feyenoord-trainer Van Marwijk later. Het was een teleurstellend afscheid voor RBC-trainer Maaskant van zijn publiek. De toekomstige trainer van Willem II had zich een ander vaarwel voorgesteld. Enerzijds door het falen van zijn eigen team, anderzijds door het dominante Feyenoord, dat de wedstrijd al in een vroeg stadium naar zijn hand kon zetten.

"Ik had het niet verwacht, maar het afscheid van het publiek na de wedstrijd bracht toch wel wat emoties bij me los," moest RBC-trainer Maaskant erkennen. "Ik heb bij RBC vijf jaar met een korte onderbreking met veel plezier gewerkt. Daarom doet dit mij wel iets. Ik denk dat RBC een van de warmste clubs van Nederland is."

Het veldoverwicht van Feyenoord leidde al na 18 minuten tot de openingstreffer van Kuijt (0-1), hoewel eerder De Graaf, die op doelman Zoetebier strandde en Youssouf, die de paal raakte, RBC al op voorsprong hadden kunnen zetten. De gelijkmaker ontstond na een beoordelingsfout van Paauwe, waardoor Youssouf de gelijkmaker langs doelman Zoetebier kon schuiven (1-1).

Vlak voor rust kwam Feyenoord weer op voorsprong na een fraaie solo van Buffel, die hij koelbloedig besloot met 1-2. Kuijt had de score even later zelfs nog verder kunnen opvoeren, maar zijn schot van dichtbij eindigde in de handen van RBC-doelman Aerts. De suprematie van Feyenoord hield ook in de tweede helft aan. Nadat Zoetebier eerst nog in de weg had gelegen voor de gelijkmaker van Tininho en Lurling de kans had gemist op een ruimere voorsprong, was het Paauwe die een hoekschop van Ono alsnog tot 1-3 verlengde. Lazovic stiftte vervolgens in de handen van doelman Aerts, waarna invaller Smolarek op aangeven van Kuijt 1-4 voor zijn rekening nam.

UTRECHT

FC Utrecht maakte er in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen FC Groningen een aardig oefenduel van. Typerend voor de goede sfeer was het feit dat Pascal Bosschaart in de 78ste minuut een strafschop mocht nemen, omdat de naar Feyenoord vertrekkende middenvelder nog nooit heeft gescoord voor de Domstedelingen.

Hij miste echter, waardoor het bij een 2-0 overwinning bleef. De doelpunten kwamen op naam van Zwaanswijk en Calabro. FC Groningen begon gehavend wegens drie schorsingen, twee geblesseerden en twee man (Tuhuteru en Landerl) die na een afwezigheid van respectievelijk vier en acht weken op de reservebank begonnen. Hugo viel in de vijfde minuut van het duel ook nog geblesseerd uit.

"Dan weet je dat het lastig kan worden", vertelde de Groningse coach Jans woedend. "Met deze wetenschap vind ik het een schande hoe wij tijdens de tweede helft met elkaar zijn omgegaan. Dat is vooral beschamend naar de jonge jongens, onder wie Mark Veldmate, die het nog aardig deed. Zij werden in de steek gelaten door de ouderen die niet hard genoeg hebben gewerkt. Enkelen van hen beschikken over doorlopende contracten, maar op basis van deze wedstrijd trek ik wel conclusies."

Hoewel er weinig op het spel stond en zijn ploeggenoten na rust onder de maat bleven, werd 9 mei voor de familie Veldmate toch een dag om nooit te vergeten. Henk was vele seizoenen een belangrijke spil bij FC Groningen en behoorde tot de lichting die in de jaren tachtig enkele keren Europees voetbal haalde. Tegenwoordig fungeert hij als technisch manager van de club. In Utrecht debuteerde zijn zoon Mark uitgerekend op de plek waar hij in het verleden furore maakte: als rechtshalf.

Vitesse

De clubs uit de eerste divisie die Vitesse in hun poule in de nacompetitie krijgen, kunnen zich in de handen wrijven. De Arnhemse ploeg is geen schim van een team dat vastberaden en met beleving strijdt om lijfsbehoud. Roda JC zette zondag in eigen huis het voor rust lusteloze Vitesse met speels gemak opzij: 2-0.

Hoofdschuddend volgde Vitesse-trainer Sturing het gestuntel van zijn ploeg. "We zijn bewust een dag eerder naar Kerkrade afgereisd om de ploeg optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. Dan verwacht ik dat de spelers er vanaf de eerste minuut invliegen, dat het knalt. Maar er knalde niets. Het was onbegrijpelijk hoe slap en zwak we begonnen. Pas na rust kwam er beleving in het team. Maar toen was het al te laat."

Roda JC profiteerde optimaal van het ongeïnspireerde spel van de gasten en strafte fouten van doelman Jevric en de ervaren verdediger Konterman koelbloedig af. Dit tot verbijstering van de honderden Arnhemse fans die massaal naar Kerkrade waren gekomen en luidkeels uiting gaven aan hun ongenoegen. Slechts een enkele keer konden ze voor rust opveren, maar Hofs en de hautain spelende Rink slaagden er niet in doelman Kujovic te verschalken. "Het bekende verhaal", mopperde Sturing. "Het is het iedere keer net niet. Wij kunnen op gelijke hoogte komen, maar in plaats daarvan scoort Roda."

Het dolende Vitesse mocht niet mopperen dat de nadelige marge bij rust slechts twee treffers bedroeg. Het verschil in kwaliteit en beleving tussen Roda JC en Vitesse was immens. Het tweede bedrijf had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Roda JC, dat voor rust bij vlagen zeer goed speelde, geloofde het verder wel en Vitesse bood zowaar meer tegenstand. Tot doelpunten leidde het niet, al kregen Vichelich namens Roda JC en de Vitesse-spelers Schaars en Hofs nog uitgelezen kansen.

Vitesse heeft kwalificatie voor de nacompetitie in eigen hand. "Maar dat zal nog lastig genoeg worden", verzuchtte Sturing. "Ik sluit zelfs niet uit dat we zondag toch nog rechtstreeks degraderen. Er zit zoveel spanning op de groep, dat zal de komende week alleen maar meer worden. Want in de nacompetitie zijn wij de te kloppen ploeg. En geloof maar dat de clubs uit de eerste divisie jacht op ons gaan maken. Dat maakt voetbal zo mooi en onberekenbaar, maar ook zo verdraaid moeilijk."