MÜNCHEN - Werder Bremen is zaterdag voor de vierde keerkampioen van Duitsland geworden. De formatie van trainer Schaafrekende in München in een rechtstreeks duel af met de laatsteconcurrent èn titelverdediger Bayern München. Het werd 3-1.

De topper in München werd een deceptie voor de thuisploeg.Werder Bremen speelde oppermachtig en behaalde de vierde titel na, 1988 en 1993. Het werd een feest voor de tienduizendmeegereisde aanhangers.

'Sensationeel'

Trainer Thomas Schaaf kon het nauwelijksbevatten en hield zich minutenlang buiten het feestgewoel. Pasdaarna besefte hij wat er tegen Bayern was gepresteerd. "Ik geloofdat het sensationeel is wat dit elftal heeft gedaan." Ook deBraziliaanse topschutter Ailton moest even tot zichzelf komenvoordat hij manager Klaus Allofs in de armen sprong.

Makaay

Het duel was al na ruim een half uur beslist. Klasnic, Micoud enAilton, zijn 27e doelpunt dit jaar in de Bundesliga, zetten Werderop 3-0. Bayern, dat op 12 april vorig jaar voor het laatst thuisverloor (Werder 0-1), deed na rust nog iets terug via Makaay. DeNederlandse spits maakte zijn 23e doelpunt.

Bayern-doelman Oliver Kahn leidde de nederlaag van de Beiersetrots in. Hij ging bij de 1-0 van Klasnic lelijk in de fout. Desluitpost van de nationale ploeg liet de bal na een ongevaarlijkevoorzet van Ailton op Klasnic kinderlijk uit zijn handen glippen.

Die klap kwam Bayern niet meer te boven, hoe hard de 60.000toeschouwers in het Müncher Olympiastadion hun vedetten ook naarvoren schreeuwden. De 1-3 van Makaay in de 56e minuut kwam te laatom de afgang te voorkomen.

'Verdiend'

"Maar Werder Bremen is verdiend kampioen geworden. Ze gaven onsin het eerste half uur voetballes. Ik kan me niet herinneren datBayern bij de rust met een achterstand van 3-0 de kleedkamer inging", aldus Bayern-bestuurslid Karl-Heinz Rummenigge. "Je moetin zo'n wedstrijd vlammen als een fakkel, maar bij ons brandde erniemand."

Het was voor de voormalig vedette van de Beierse topclubeen schrale troost dat de tweede plek in de Bundesliga nauwelijksmeer in gevaar kan komen. Dat was te danken aan Hamburger SV, datwon van Bayerns concurrent VfB Stuttgart: 2-1.

Europees voetbal

Bayer Leverkusen is vrijwel zeker van Europees voetbal(UEFA-beker) door winst tegen FC Köln: 2-0. In de staart van deBundesliga behaalden Borussia Mönchengladbach (2-0 tegen Schalke), Hertha BSC (6-2 tegen Borussia Dortmund) en 1. FCKaiserlautern (3-2 tegen VfL Wolfsburg) belangrijke zeges in destrijd om lijfsbehoud. Eintracht Frankfurt verloor bij Hannover'96(0-3) en zal waarschijnlijk degraderen. FC Köln was al overkomen.