NIJMEGEN - Verona van de Leur heeft geen baat bij de extramogelijkheid die sportkoepel NOCNSF geeft aan de Nederlandseturnsters om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Van deLeur, die bijna een volledig jaar uit de roulatie is door eenenkelblessure, is niet voorbereid op een spoedige rentree.

NOCNSF liet vrijdag weten aan de KNGU dat het nog openstaandeplaatsbewijs voor Athene alsnog kan worden ingevuld, in een naderaan te wijzen wedstrijd met een internationale jury. Daarvoor moeteen kandidate wel voldoen aan een hoge, absolute eis. De KNGU moetnog aanwijzen wie er aan zo'n wedstrijd mag deelnemen.

Mogelijkzijn dat de turnsters die vorige week meededen aan de EuropeseKampioenschappen in Amsterdam, maar een andere mogelijkheid is alleturnsters in te schrijven die hebben meegedaan aan dekwalificatiestrijd voor de EK.

Onder hen bevindt zich ook Van de Leur (18), de besteNederlandse turnster uit de historie. Voor haar komt de geste vanNOCNSF echter totaal niet goed uit. In januari deed zij vergeefseen beroep op NOCNSF om een uitzonderingspositie te verkrijgen. DeEK, tot vrijdag het enige kwalificatiemoment voor de Spelen, kwamenvoor haar te vroeg.

'Te laat'

Esther Heijen, een van de coaches van haar club De Hazenkamp, isverbaasd over het besluit van NOCNSF. "Dat komt voor ons te laat.Verona kan de komende tijd nog niet turnen. We zijn hier wel ergteleurgesteld over. In januari kregen we te horen dat eenuitzonderingspositie een precedent zou scheppen. Maar als ze toenhadden gezegd dat er ook na de EK nog een kans zou zijn, waren wemet Verona een heel ander pad ingeslagen."

'Teleurstellend'

Nu bereidt Van de Leur zich voor op volgend jaar, vooral op deWK in Melbourne. "Het is onmogelijk om dat nu nog te veranderen",aldus Heijnen. "Ik gun het de andere turnsters dat ze nog eenmogelijkheid krijgen, maar voor Verona is dit erg teleurstellend."Nederland mag naar de Spelen twee turnsters afvaardigen, alleenSuzanne Harmes heeft zich tot nu toe geplaatst.