KUALA LUMPUR - De strijd om de wereldbeker, hetofficieuze wereldkampioenschap voor clubs, heeft zijn langste tijdgehad. De wereldvoetbalbond FIFA wil de tweekamp tussen de winnaarvan de Champions League en de kampioen van Zuid-Amerika afschaffen.

Daarvoor in de plaats moet een herziene versie komen van hetwereldkampioenschap voor clubteams. Dat toernooi wordt sinds de eerste editie in 2000 in Braziliënog niet echt serieus genomen in de internationale voetbalwereld.

Na de ouverture werd het prestigieuze evenement in 2001 geschraptwegens problemen over het speelschema. Daarna keerde het toernooiniet meer terug op de overvolle internationale kalender.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter kondigde zaterdag in Kuala Lumpureen 'nieuw' WK voor clubteams in 2005 in Japan aan. Hij ging nietin op details, maar volgens ingewijden gaat het evenement innovember of december plaatsvinden. De clubkampioenen van Azië,Noord-Amerika, Oceanië en Afrika zouden in een voorronde moetenstrijden om twee plaatsen in de halve eindstrijd.

De titelhouders uit Europa en Zuid-Amerika zijn verzekerd vaneen startbewijs voor de halve eindstrijd. Daarmee komt de FIFAbeide moederbonden tegemoet. Als compensatie voor het afschaffenvan de strijd om de wereldbeker, ook wel de Intercontinentale bekergenoemd, en als minder zware belasting van de competitiekalendersin Europa en Zuid-Amerika.

"De strijd om de Intercontinentale beker is uit de tijd", zeiBlatter. "Vijftig jaar geleden kon je het misschien hetwereldkampioenschap voor clubs noemen. Maar nu gaat die betitelingniet meer op. Als vier van de zes continenten ontbreken op dedeelnemerslijst, kan er geen sprake zijn van een legitiem WK.Daarom kiest de FIFA voor een andere opzet."