Voetbal en Valentijnsdag, het blijft een riskante combinatie. Bij Ajax - Steaua Boekarest kan het donderdagavond zomaar uit de hand lopen. 

Door Menno Pot

Al bijna vijftien jaar ben ik bevriend met een groep Engelsen die ooit om duistere redenen supporter van Ajax werden - en dat de voorbije vijftien jaar (om nóg duisterder redenen) ook bléven. Ze hebben seizoenkaarten en zijn trouwe klanten van de firma EasyJet.

Eén van die Engelsen, laten we hem voor het gemak even Steve noemen (zo heet hij ook echt, dus waarom niet), boekte in de aanloop naar 14 februari 2009 een, naar zijn zeggen, 'romantisch Valentijnsweekend in Amsterdam' voor zichzelf en zijn vriendin.

Eén van zijn redenen om haar voor Valentijnsdag mee naar Amsterdam te nemen, zo vertelde hij ons met een olijke lach, was het feit dat dat weekend Ajax - Feyenoord op het programma stond. Die wedstrijd kon hij dan mooi even meepikken, als hij dan toch in de stad was.

Tragische vergissing

Aan zijn vriendin, die voetbal haatte, had hij dat niet verteld. Hij had een mooi hotel geboekt en zou op zaterdag met haar gaan winkelen en haar mee uit eten nemen. Vervolgens zou hij haar, in de loop van de zaterdagavond, tussen neus en lippen door vertellen dat hij op zondagmiddag even naar het voetballen ging en dat zij maar een fijne massage moest nemen, of zoiets.

Hij dacht dat hij op vrijdag- en zaterdagavond genoeg krediet kon opbouwen om daarmee weg te komen; wij dachten dat hij een tragische vergissing beging.

Dat kwam: we hadden de dame in kwestie (laten we haar Vriendin noemen, want bij gebruik van haar echte naam bestaat de kans dat ze ons bij de eerstvolgende ontmoeting dood maakt) inmiddels vrij goed leren kennen.

Toen Steve haar voor het eerst meenam naar Amsterdam, ging ze mee naar het stadion en was ze one of the guys: humor, bier, alles. Ze wilde onze mobiele telefoonnummers graag in haar toestel opslaan, want vrienden van Steve waren ook háár vrienden. Wij waren een beetje naïef en een beetje dronken en gaven haar onze nummers.

Dat hebben we geweten.

Dekmantel

Steve werkt als vertegenwoordiger in kleding, doorkruist voor zijn werk heel Engeland en overnacht regelmatig in hotels.

Toen hij een relatie met Vriendin begon, was al snel duidelijk dat zij niet erg gecharmeerd was van onze voetbalreisjes naar allerlei Europese steden en dat Steve met enige regelmaat zijn werk als dekmantel voor zijn Ajax-trips gebruikte.

Dan liepen we in het centrum van Milaan, Praag, Bern, Lyon of München en ging Steves telefoon.

"Shit. Vriendin" - en hij liet zijn voicemail het woord doen. "Jongens, waarschijnlijk belt ze nu iemand van jullie. Ik heb haar verteld dat ik vanavond in Sheffield zit voor een congres. Ik ben hier niet. Oké?"

Twee tellen later: telefoon. "Steve? Nee, die kon niet mee deze keer. Iets voor zijn werk."

Zelfs wanneer Steve wél toestemming had om op Ajax-reis te zijn, belde Vriendin met enige regelmaat om zich ervan te vergewissen dat hij niet te veel dronk en niet met buitenlandse vrouwen aanpapte. Ook dan nam Steve meestal niet op; ook dan rinkelde twee tellen later een van onze telefoons.

"WAAROM NEEMT STEVE NIET OP? GEEF HEM EVEN! NU!"

Soms belde ze ook écht voor ons, want ze was van mening dat wij onze voetbalreisjes in elk geval gedeeltelijk moesten benutten om Steve ervan te overtuigen dat hij haar nu eindelijk maar eens ten huwelijk moest vragen.

Murw gebeukt

Enfin, op zondag 15 februari 2009 bleek onze inschatting juist: het op vrijdag en zaterdag opgebouwde krediet bleek voor Steve bij lange na niet toereikend voor een stressvrij bezoekje aan de Klassieker. Hij kwam wel opdagen, dat moet gezegd, maar hij was een getraumatiseerd, murw gebeukt en angstig man.

Toen we in de weken daarna niets van Steve vernamen, vreesden we even dat Steve thuis, in het rustieke graafschap Kent, de hoogste prijs voor zijn inschattingsfout had betaald.

Voor de 'Valentijnswedstrijd' Ajax - Steaua Boekarest bood de club een speciaal Valentijn-arrangement aan.

Steve zal zijn vingers er niet aan branden, maar ik houd mijn hart vast en adviseer de M.E. om niet het uitvak met Roemenen, maar vooral het Valentijnsvak in de gaten te houden.