RIJSWIJK - Pas op de laatste speeldag wordt bekend wie kampioen wordt in de eerste divisie en daarmee direct promoveert naar de eredivisie. Excelsior had vrijdagavond kampioen kunnen worden, mits FC Den Bosch puntenverlies had geleden bij Cambuur Leeuwarden. De Brabanders wonnen echter met 2-1, waardoor de Rotterdammers volgende week moeten winnen om alsnog de titel op te eisen.

De achterstand van Den Bosch, dat tweede staat, is namelijk maar twee punten. De Bosschenaren hebben daarnaast een beter doelsaldo. Mocht Excelsior dus volgende week punten verspelen (uit bij Helmond Sport) en wint Den Bosch thuis van Veendam, dan wordt de ploeg van Gert Kruijs volgende week alsnog kampioen.

Trefzeker

Excelsior had vrijdagavond een moeilijke avond tegen Fortuna Sittard. De Limburgers namen op Woudestijn een 1-0 voorsprong, waarna de Rotterdammers tot diep in de tweede helft moesten wachten op de winnende treffer. Verdediger Buijs maakte in de 69e minuut de gelijkmaker en was in de 84e minuut opnieuw trefzeker, 2-1.

FC Den Bosch won de uitwedstrijd van Cambuur Leewarden met 2-1. Aanvaller Stefan Jansen maakte vlak na rust twee doelpunten en bracht zijn totaal daarmee op 25, waarmee hij topscorer blijft in de eerste divisie. Huntelaar (AGOVV Apeldoorn) scoorde ook twee keer en staat nu op 24 treffers. Ilo maakte in Friesland het tegendoelpunt.

Voorsprong

De Graafschap heeft zich ondanks een gelijkspel (3-3) bij BV Veendam zo goed als zeker verzekerd van een plaatsje in de nacompetitie. De ploeg, die vorig jaar degradeerde uit de eredivisie, heeft met nog één wedstrijd te gaan een voorsprong van drie punten op Emmen, dat vrijdagavond kansloos verloor van AGOVV, -0.

Omdat De Graafschap een beter doelsaldo heeft dan Emmen komt die ploeg alleen theoretisch nog in aanmerking voor de nacompetitie.