BRUSSEL - De stad Brussel overweegt zich officieel kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen van 2016. Daarvoor eisen de autoriteiten wel politieke steun over een breed front in België.

Ook wil de stad, zo werd vrijdag bekendgemaakt, een onderzoek naar de haalbaarheid van de Spelen in Brussel. Bovendien moet er een businessplan op tafel komen, dat uiterlijk in 2005 dient te zijn goedgekeurd.

Volgens burgemeester Thielemans is de hoofdstad bij uitstek geschikt voor de organisatie. Er is voldoende grond beschikbaar voor de noodzakelijke uitbreiding, de sportinfrastructuur vindt hij nu al goed.

Eerder al presenteerde de Vlaamse premier Somers met enthousiasme een haalbaarheidsonderzoek om de Olympische Spelen van in Vlaanderen te houden. Onduidelijk was toen nog om welke stad het eventueel zou gaan. Somers noemde naast Brussel ook Antwerpen en Gent.

Na Athene de komende zomer vinden de Olympische Spelen in 2008 plaats in Peking. Binnenkort, op 18 mei, maakt het IOC in Lausanne bekend welke steden op de officiële kandidatenlijst voor 2012 komen te staan.

Daarvoor willen Leipzig, Havana, Istanbul, Londen, Madrid, Moskou, New York, Parijs en Rio de Janeiro in aanmerking komen. Er is geen limiet aan het aantal steden dat mee mag doen in de race om . In juli 2005 valt op een IOC-congres de beslissing.