EINDHOVEN - PSV onderzoekt of het Freddy Adu naar Eindhoven kan halen. De pas vijftienjarige revelatie van de Amerikaanse profliga heeft een verhouding met Stephanie Herz, de veertienjarige Nederlandse tennisbelofte die de vermaarde tennisschool van Nick Bollettieri uit onvrede over het gevoerde technische beleid verlaat en terugkeert naar Eindhoven.

PSV sprak al eerder met op zijn achtste jaar naar Amerika geëmigreerde Ghanees die onlangs een spectaculair miljoenencontract met Nike afsloot. Adu kwam niet naar Eindhoven omdat PSV hem vanwege zijn leeftijd niet meer dan een plaatsje in de B-1 kon beloven. De inmiddels vijftienjarige Adu maakte onlangs bij DC United zijn debuut in de Major League Soccer (MLS).

Raakvlakken

"Onze scouts zijn hem heel intensief blijven volgen", aldus voorzitter Harry van Raaij van PSV. "En we hebben de hoop nog steeds niet opgegeven. We onderzoeken wel degelijk of we hem kunnen halen. Er zijn enkele raakvlakken. Zoals je weet hebben ook wij nauwe banden met Nike. Philips is de sponsor van het Amerikaanse voetbal. Mijn opvolger Westerhof was als Philips-topman in Amerika nauw bij dat contract betrokken. Adu's verhouding met die talentvolle tennisster uit Eindhoven kan misschien ook iets opleveren."

Technisch directeur Frank Arnesen van PSV bevestigt de interesse voor Adu. "Natuurlijk zouden we hem er dolgraag bij hebben. Maar ik weet echt niet of dit ook echt gaat lukken. Zelfs als hij gaat samenwonen met Stephanie Herz, krijgt hij niet zomaar een werkvergunning. Hij is namelijk nog geen achttien jaar. Nu kunnen we volgens mij hem helemaal geen werk aanbieden. Hij is namelijk nog geen zestien jaar. Verhuren aan een Belgische club? Ik weet niet of het lukt. Er zijn contacten, laten we hopen dat hij ooit naar PSV gaat."

Ideale persoon

Adu wordt in het sportgekke Amerika al herhaaldelijk de nieuwe Pele of de voetballende Michael Jordan genoemd. Nike ziet in hem de ideale persoon om het Amerikaanse publiek warm te maken voor het voetballen.

Zijn Eindhovense vriendinnetje verhuisde op tienjarige leeftijd met vader, moeder en broer naar Bradenton in Florida. Nick Bollettieri, de man die Agassi, Courier, Seles en Hingis groot maakte, voorspelde Herz een plaats bij de beste vijf van de wereld. "Freddy zal op den duur toch wel bij een Europese topclub terecht komen", zegt zij. "Hopelijk eerst bij PSV en dan misschien wel naar Chelsea. Al ben ik eerlijk gezegd nog wel voor Ajax."