GENUA - De 87e editie van de Ronde van Italië, die zaterdag begint, zal in het teken staan van de overleden wielrenner Marco Pantani. De Italiaan stierf op 14 februari aan een overdosis cocaïne.

In zijn geboorteland werd Pantani gezien als een held en werd hij geroemd om zijn snelle aanvallen in de bergen tijdens de Tour de France en de Giro d'Italia. Zijn tragische en eenzame dood op een hotelkamer op Valentijnsdag bracht een golf van verdriet onder de Italiaanse wielerfans teweeg.

Ter nagedachtenis aan 'de Piraat' wordt de klim tijdens de negentiende etappe omgedoopt van Passo del Mortirolo tot Montagna Pantani. De renner die als eerste de top bereikt, krijgt een naar Pantani vernoemde prijs.

Verder zal een rit vlak bij het geboortedorp van Pantani finishen en heeft Mario Cipollini de ouders van de overleden renner beloofd zijn eerste etappezege aan hun zoon op te dragen. "Ik zal Pantani nooit vergeten, want ik heb zowel het mooie als het tragische van zijn carrière van dichtbij meegemaakt", aldus Cipollini.

De organisatie van de Giro heeft een klassieke route uitgestippeld. In de eerste twee weken staan veel vlakke etappes gepland, in de laatste vijf dagen worden voornamelijk bergritten verreden. De 3435 kilometer lange race begint zaterdag in Genua, culturele hoofdstad van Europa, met een proloog van zeven kilometer. De finish is op zondag 30 mei in Milaan.

De enige individuele tijdrit vindt plaats in Triëst tijdens de dertiende etappe. In de vier bergetappes in de laatste week worden onder meer de 2618 meter hoge Passo Gavia en de Passo Del Mortirolo bedwongen.

Grote kanshebber voor de eindzege is de Italiaan Gilberto Simoni (winnaar in 2003) met Stefano Garzelli als zijn grote rivaal. Andere kanshebbers zijn de Italianen Andrea Noe, Damiano Cunego en de Oekraïner Yaroslav Popovitsj. De sprinters Cipollini en Alessandro Petacchi strijden om de meeste zeges tijdens de vlakke etappes.

Vijfvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong heeft zijn zinnen gezet op een zesde overwinning in Frankrijk en doet niet mee aan de Giro d'Italia. Voor Nederland doen slechts twee renners mee: Aart Vierhouten van Lotto-Domo en Jan van Velzen van Chocolade Jacques. De Raboploeg laat de ronde aan zich voorbij gaan.