LONDEN - De finale van de Champions League gaat tussen Monacoen Porto. De Fransen plaatsten zich woensdagavond als tweede clubvoor de eindstrijd op 26 mei in het Duitse Gelsenkirchen. Monacospeelde gelijk bij Chelsea (2-2). De ploeg had de thuiswedstrijdmet 3-1 gewonnen. Porto verzekerde zich dinsdag al via een uitzegeop Deportivo la Coruna (0-1) voor de finale.

De vele miljoenen die Chelsea's eigenaar Abramovitsjdit seizoen investeerde, hebben geen enkele prijs opgeleverd.Woensdagavond eindigde ook het Champions League-avontuur voor deLondense ploeg, nadat AS Monaco op Stamford Bridge knap overeindwas gebleven, 2-2.

Onder vuur

Chelsea liet vanaf het eerste fluitsignaal geen misverstandbestaan over de bedoelingen. Ondanks de 3-1-nederlaag in Monaco,twee weken geleden, straalde het elftal van de zwaar onder vuurliggende coach Ranieri vertrouwen in de goede afloop uit. Eenoverwinning van 2-0 was immers genoeg geweest om de opgelopenschade goed te maken.

Ranieri veranderde zijn team, deels noodgedwongen, op maarliefst vijf plaatsen in vergelijking met het duel in hetvorstendommetje. Makalele en Desailly, normaal gesproken vastekrachten in de Londense miljoenenformatie, ontbraken wegens eenschorsing. Daarnaast koos Ranieri verrassend voor Hasselbaink alsdiepste spits. De Nederlander is al maanden ontevreden bij Chelsea,maar kreeg in dit duel het vertrouwen van de Italiaanse coach.

Opvallend

Naast Hasselbaink speelde ook Melchiot in het basiselftal.Opmerkelijk; omdat het duo de enige twee overgebleven Nederlandersop het hoogste Europese clubniveau zijn, maar in het Nederlandselftal lang niet zeker zijn van een plaatsje in de selectie vanbondscoach Dick Advocaat voor Portugal. Beiden speelden een goedeeerste helft, waarin Melchiot betrokken was bij het tweede doelpuntvan de Londense formatie.

Het zelfvertrouwen van Chelsea kreeg al na 22 minuten een impulsdoor een prachtig doelpunt van oud-Ajacied Gronkjaer. Derechtsbuiten haalde vanaf de rechterflank uit en zag zijngeplaatste schot mooi over doelman Roma zeilen, 1-0. Na die trefferkreeg ook Monaco een uitgelezen mogelijkheid op een goal. Morienteskreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door uitblinkerRothen, maar zag zijn schot op de paal eindigen.

Vlucht

In de laatste 2 minuten voor de pauze nam het scoreverloop eenvlucht. In de 44e minuut maakte Lampard de 2-0, een doelpunt datChelsea in de finale van het toernooi had kunnen brengen. Detreffer werd goed voorbereid door Melchiot. Hij speelde vanaf hetmiddenveld in op Gudjohnsen, die Lampard met een kaats vond, 2-0.Binnen 1 minuut na de belangrijke 2-0, kwam Monaco knap terug.

Rothen was met zijn voorzet wederom de aangever. Hij vond het hoofdvan Morientes, die opnieuw de paal trof, waarna verdediger Ibarravanaf 1 meter geen moeite had om de 2-1 binnen te tikken. Die goalbleek psychologisch erg belangrijk. Na rust drong Chelsea nog welaan, maar werd Monaco steeds gevaarlijker.

Geslepen

Uitgerekend Morientes, de geslepen spits die voor aanvang vandit seizoen werd gehuurd van Real Madrid, tekende voor degelijkmaker. De topschutter maakte het afgelopen ChampionsLeague-seizoen al negen treffers. Het tweede Monegaske doelpuntwerd door de Spanjaard zelf opgezet. Hij zocht de combinatie metBernardo en kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebiedterug. Zijn schot was voor keeper Cudicini niet te stoppen, 2-2.

Chelsea probeerde nog van alles, bracht nog verse aanvallersbinnen de lijnen, maar wist in het vervolg van het duel niet meerte scoren. Om na de 2-2 alsnog in aanmerking te komen voor eenfinaleplaats had de Engelse ploeg nog drie doelpunten moeten maken.

Uitgeschakeld

Zelfs voor het lukraak bijeengekochte elftal (205,5 miljoen euro)bleek dat een te hoog gegrepen doel. Sterker; Chelsea zal ditseizoen geen enkele prijs winnen, omdat het ook al is uitgeschakeldin de competitie en de FA Cup.