ROTTERDAM - Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament.

De sterk spelende Nederlander zag zijn tegenstander Michail Joezjni uit Rusland in de derde set opgeven bij de stand van 3-6, 7-6(2), 4-1 in het voordeel van De Bakker.

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd.

Hij speelt nu tegen de winnaar van het duel tussen Roger Federer en Grega Zemlja.

De Bakker kende geen sterke start in Ahoy. In de openingsset had hij direct problemen in zijn servicegame. De Rus benutte het eerste breakpoint dat hij kreeg en besliste daarmee eigenlijk al de eerste set.

De Nederlander, met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi, kreeg nauwelijks kansen tijdens de opslagbeurten van de solide spelende Joezjni en kon zo zijn break achterstand niet meer goedmaken: 6-3.

Sterk serveren

Een vergelijkbaar scenario leek zich te ontvouwen in het tweede bedrijf. De Bakker maakte een aantal onnodige fouten achter elkaar en moest opnieuw direct zijn servicegame inleveren. Dit keer herpakte de Westlander zich in de volgende game en wist hij voor het eerst door de opslag van de Rus te gaan.

De Nederlandse nummer 123 van de wereld kon daarna goed meegaan met het tempo van Joezjni. Het eerste servicepercentage ging omhoog bij De Bakker, waardoor hij minder problemen kende tijdens zijn opslagbeurten.

Een tiebreak moest uiteindelijk de beslissing in de set brengen. De Bakker bleef daarin sterk serveren en maakte nauwelijks nog een fout, dit in tegenstelling tot de Rus. De Nederlander kon de tiebreak hierdoor met 7-2 binnenslepen.

Medische behandeling

Joezjni onderging na de tweede set een medische behandeling aan zijn rug, maar kon nog wel verder. De Bakker behield zijn goede spel en ging twee keer door de service van de duidelijk minder spelende Rus. Bij de stand van 4-1 in het derde bedrijf besloot Joezjni dat hij toch niet verder kon.

Joezjni en De Bakker speelden één keer eerder tegen elkaar. Twee jaar geleden was de Rus in Rotterdam in twee sets nog te sterk voor de Westlander.

Igor Sijsling is de andere Nederlander in de tweede ronde. Hij won maandagavond verrassend van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.