Worstelen verliest olympische status
Het IOC-congres moet in september in Buenos Aires het besluit nog wel bekrachtigen.
Al sinds de eerste moderne Spelen in 1896 strijden de mannen om de medailles in het worstelen. In 2004 kregen de vrouwen een olympisch toernooi. Nederland won nog nooit eremetaal in de sport.
Met de beslissing om het worstelen te schrappen, heeft het IOC zichzelf de mogelijkheid verschaft om later dit jaar een sport toe te voegen aan het olympisch programma.
Tot de kanshebbers behoren sportklimmen, squash, wushu (een Chinese vechtsport), wakeboarden en karate. Mogelijk keren honkbal en softbal, die beide verdwenen na 2008, terug.
Kansje
Overigens is worstelen als achtste sport ook toegevoegd aan de lijst van sporten die strijden om één plekje op de Spelen van 2020. Zodoende maakt het toch nog een kansje om een olympische sport te blijven.
Volgens het IOC voldoet worstelen niet meer aan de voorwaarden om tot de olympische familie te behoren. De sport is bijvoorbeeld mondiaal te weinig in ontwikkeling, niet erg populair voor televisiezenders en trekt amper jeugd aan.
''Dit is niet het einde van het proces. Het gaat om een aanbeveling'', lichtte een woordvoerder van het IOC toe. ''We hebben gekeken naar de 25 sporten die het beste passen op de Spelen van 2020 en worstelen zit daar niet bij wat ons betreft.''
Moderne vijfkamp
Het IOC heeft zichzelf de regel opgelegd dat er alleen een sport kan worden toegevoegd aan het programma als er een andere verdwijnt.
De olympische status van de moderne vijfkamp, dat zich in de gevarenzone bevond, zou worden verlengd.
Volgens verschillende bronnen kwamen er naast worstelen en de moderne vijfkamp nog twee sporten die in aanmerking om te worden geschrapt. Taekwondo en ook hockey ontsprongen de dans.
In september beslist het IOC waar de Spelen van 2020 worden gehouden. De kanshebbers zijn Istanbul, Madrid en Tokio.