HOOFDDORP - Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) gaat onderzoek doen naar mogelijk dopinggebruik van Mario Cipollini tussen 2001 en 2004. 

Aanleiding zijn de artikelen in La Gazzetta dello Sport waarin de oud-sprinter een van de klanten van dopingdokter Eufemiano Fuentes wordt genoemd, zo meldt het CONI.

In 2002, het jaar dat hij Milaan-San Remo won en zich kroonde tot wereldkampioen op de weg, zou Cipollini groeihormonen en grote hoeveelheden epo hebben gebruikt. Ook zou hij in de aanloop naar deze triomfen dertien bloedtransfusies hebben ondergaan.

Fuentes staat momenteel terecht in Spanje. De arts hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd omdat hij de gezondheid van sporters in gevaar zou hebben gebracht.

Faxnummer

De advocaat van Cipollini noemde de berichtgeving afgelopen weekeinde 'absurd'. "Helaas is dit foute artikel door verschillende media overgenomen."

"De documenten verwijzen niet naar meneer Cipollini. Het zogenaamde faxnummer dat boven de afgebeelde tabel staat, is geen faxnummer. Het is een Italiaans telefoonnummer, dat niet van mijn cliënt is. Hij woonde destijds in Monaco."

"Zijn codenaam zou 'Maria' of 'CP' zijn. Maar andere betrokken wielrenners in deze zaak hebben slechts één codenaam. Cipollini heeft er zelfs drie, als we nagaan dat hij volgens eerdere berichtgeving zou zijn aangeduid met 'Pavarotti'."