ZEIST - Uit de jaarcijfers van de KNVB blijkt dat het slecht gaat met het Nederlandse betaalde voetbal. De 36 clubs hebben het afgelopen seizoen een verlies geleden van 26,212 miljoen euro, gemiddeld bijna zeven ton per club. Nog nooit is het verlies van de clubs zo groot geweest. De KNVB omschrijft de cijfers als 'zorgwekkend'.

"De laatste tien jaar waren de redelijk cijfers positief, in de plus of een klein beetje in de min", zegt woordvoerder Rob de Leede van de voetbalbond maandag. Ter vergelijk: in het seizoen /'93 boekte het betaalde voetbal een winst van 25,6 miljoen euro. Daarna werd het minder. Vanaf het seizoen 1997/'98 werd er voor het eerst verlies geleden: 7,4 miljoen euro, daarna 13,1 miljoen, 5,5 miljoen en over de jaargang 2000/2001 dus 26,212 miljoen.

De pan uitgerezen

De Leede: "De kosten van de clubs zijn de pan uitgerezen. Je ziet nu dat clubs aan het saneren zijn en snoeien in hun selecties. Spelers zijn steeds duurder geworden, maar bij de clubs groeien de bomen niet meer tot in de hemel. Het is nu wat de clubs willen: grote selecties met minder dure spelers of kleine selecties."

Sport7

Nog steeds ondervinden de clubs de gevolgen van het echec van sportzender Sport7, waardoor ze vele miljoenen misliepen. Belangrijker was het Bosman-arrest in 1995, dat een kentering teweegbracht in de voetballerij. Spelers konden door die uitspraak bij het aflopen van hun contract transfervrij vertrekken.

Daardoor gaven de clubs spelers lange contracten en zeer forse salarissen. Nu gaan veel clubs inderdaad saneren. De verwachting is dat tweehonderd spelers (van de 1200) na dit seizoen geen emplooi meer vinden.

Licentie

De KNVB denkt niet dat er clubs zijn die hun licentie zullen verliezen en failliet gaan. Nederland is volgens de bond niet te klein voor 36 profclubs, maar de Nederlandse markt is wèl te klein voor 36 profclubs met een begroting van bijvoorbeeld minimaal 5 miljoen euro.

Kesler

Directeur Henk Kesler: "Ik pleit daarom voor een getrapte competitiestructuur, waarin semi-professionalisme en een zelfregulerende vrije marktwerking mogelijk is. De huidige structuur, met een strikte scheiding tussen betaald en amateurvoetbal, biedt daarvoor onvoldoende mogelijkheden."